• Úvod
  • Novinky
  • Regulácia dopravy za účasti polície v meste Čadca v čase dopravných...

Regulácia dopravy za účasti polície v meste Čadca v čase dopravných špičiek

Zložitá dopravná situácia  v meste Čadca so sebou prináša v poslednom období vysokú hustotu cestnej premávky, tvoriace sa kolóny a zápchy, ktoré sa na pravidelnej báze snaží Mestská polícia Čadca regulovať v spolupráci s  Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Čadci. V danej situácii je však kľúčové, aby v záujme zlepšenia nepriaznivej dopravno – bezpečnostnej situácie fungovala koordinácia medzi všetkými, ktorí majú možnosť daný stav ovplyvniť, pretože dopravný prúd cez mesto je spomaľovaný mnohými vjazdami a výjazdami do križovatiek, prechodmi pre chodcov a svetelnými križovatkami. Preto polície v čase ranných a popoludňajších špičiek v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky vykonávajú na problematických úsekoch v meste a na kolíznych križovatkách ručné riadenie cestnej premávky a regulujú taktiež plynulosť na prechodoch pre chodcov.

V decembri 2023  prebehlo aj pracovné  stretnutie na tému dopravná situácia v meste Čadca. Tá je napriek spusteniu diaľničného úseku komplikovaná a v budúcnosti sa má ešte zhoršiť. Témami porady bola nepriaznivo sa vyvíjajúca dopravná nehodovosť a tvorba kolón medzi Rakovou a Čadcou. Štatistika dopravnej polície v Čadci preukázala, že za deň prejde viac ako 16 000 vozidiel a tento dopravný prúd je spomaľovaný križovatkami, prechodmi pre chodcov a svetelnou križovatkou. Všetci zúčastnení sa na porade zhodli, že je nutné prikročiť k okamžitým drobným opatreniam. Čakanie na dostavbu diaľnice D3 spôsobilo zastavenie rozbehnutých projektov, a to preložku cesty popod Jurošák a prepojenie Kýčerky s centrom mesta ponad Okresný súd. To sú zásadné chyby minulosti, ktoré bude nutné urýchlene vyriešiť.Čadca sa za posledných tridsať rokov výrazne zmenila. Vznikla mestská aglomerácia Kýčerka - Raková kde žije viac ako 20 000 obyvateľov. V tejto aglomerácii je umiestnená nemocnica, športoviská, pribúdajú obchody a výstavba bez akéhokoľvek rozšírenia dopravnej infraštruktúry, čo je základná chyba plánovania. Kýčerka je dopravne oddelená od centra mesta a priemyselnej zóny na opačnej strane mesta.

Výrazným problémom je aj koncepcia pripojenia mesta na diaľnicu D3. Mesto nemá klasickú diaľničnú križovatku, túto funkciu plní spojnica južného a severného napojenia na D3. Na túto spojnicu je napojené takmer všetko. Pripája sa Žarec - Horelica, centrum mesta, Kýčerka - Turzovka, Svrčinovec, obchodné centrá, autobusová a železničná stanica. Mesto Čadca potrebuje reálnu urbanistickú štúdiu, dopravný model a víziu ako má mesto vyzerať v roku 2040. Čakanie na diaľnicu D3 spôsobilo stratu minimálne 20 rokov v dopravných riešeniach mesta Čadca.