• Úvod
  • Novinky
  • Pri odhaľovaní trestnej činnosti počas Vianoc a Nového roka 2024 ...

Pri odhaľovaní trestnej činnosti počas Vianoc a Nového roka 2024 nám veľmi pomáhal kamerový systém

Bezpečnostná situácia  v meste Čadca si každoročne   počas Vianočného obdobia vyžaduje  zvýšený počet hliadok v uliciach. Motorizované a pešie hliadky dohliadali počas celého tohto obdobia na ochranu verejného poriadku a bezpečnosť občanov.

V tomto období bolo vykonaných celkom 78 zákrokov vyvolaných na základe oznámenia občanov, alebo vlastnou činnosťou. Jednalo sa o oznamy na zlé parkovanie, poškodzovanie vianočnej výzdoby, poškodzovanie cudzej veci, voľný pohyb psov a pod. Bolo nájdených 5 osôb, ktoré boli zjavne podchladené, pod vplyvom alkoholu.  V jednom prípade bola nájdená osoba, u ktorej práve prebiehal epileptický záchvat. Po poskytnutí prvej pomoci bola osoba prevezená RZP na ďalšie vyšetrenia do Kysuckej nemocnice Čadca.

Pri odhaľovaní trestnej činnosti nám veľmi pomáhal kamerový systém.

Mestskej polícií Čadca sa podarilo odhaliť zlodeja, ktorý z  predajného stánku na ul. Palárikovej ukradol p. Tatiane  peňaženku s 220 EUR a dokladmi. Kamerovým systémom bola zaregistrovaná a vypátraná podozrivá osoba, ktorá sa doznala k tejto krádeži. Finančná hotovosť bola vrátená majiteľke. Za priestupok krádeže bola páchateľovi udelená bloková pokuta.

Na ulici Palárikovej bola zaregistrovaná poškodená  spodná časť ľavej strany na vianočnej ozdobe (kôň). Pomocou kamerového systému bolo zistené, že do spodnej časti pri cúvaní narazila dodávka. Ďalším šetrením bo, zistený majiteľ, ktorý sa ku  skutku  doznal. Celá vec vyriešená v zmysle priestupkového zákona.

Na  Ul. Hornej pri zariadení  Empire bola zaregistrovaná väčšia skupina osôb, ktorá bola  veľmi hlučná. Na mieste bolo zistené, že 19. ročný Filip G.  podal alkohol 16 ročnému  Matúšovi T. Bola udelená  bloková pokuta.

Na kamerovom systéme boli  zaregistrované dve osoby, ktoré vošli na klzisko pred DK, v topánkach po klzisku chodili a “tancovali”, pri odchode sa jedna z osôb pokúsila poškodiť svetelných snehuliakov. Hliadka mestskej polície osoby stotožnila a boli im udelené  blokové pokuty v zmysle priestupkového zákona -  pokus o poškodenie majetku a  úmyselne uvedie nesprávny údaj pred orgánom obce.

Taktiež prostredníctvom kamerového systému bola  zaregistrovaná na pešej zóne osoba, ktorá napadla inú osobu pred barom Clip. Hliadkou na mieste zistené, že išlo o Vladimíra K.. Na mieste bol verejný poriadok hliadkou obnovený, poškodená osoba neutrpela vážne zranenia. Vec vybavená na mieste v blokovom konaní.

Hneď prvý deň v Novom roku 2024 sme prijali oznam z prevádzky Black Garden na Matičnom nám.,  že v prevádzke sa nachádza osoba, ktorá manipuluje so zbraňou pred ostatnými zákazníkmi. Na mieste sa nachádzal Peter Ch. z Čadce, ktorý mal pri sebe plynovú pištoľ, slzotvorný plyn a nôž tzv. motýlik.   Vec na mieste odovzdaná hliadke z Obvodného oddelenia  PZ SR Čadca pre podozrenie z priestupku na úseku zbraní a streliva.

V Novom roku sme prijali celkom 5 oznamov o stratených psov, taktiež sme našli 2 zrazené psy, pri ktorých sa nám podľa čipu podarilo nájsť aj ich majiteľov.

Zaevidovali sme aj  dve poškodené zberné nádoby pri tenisových kurtoch na ulici M. R. Štefánika, 1 ks malá zberná nádoba na bio-odpad, 1 ks veľká nádoba 1100 l na komunálny odpad. Vedľa nádob ostal veľký neporiadok, pravdepodobne tam v noci niekto hodil veľké balenie s pyrotechnikou, ktoré následne nádoby roztrhalo. Vec sa nachádza v štádiu vyšetrovania.