Pozor na online podvody

Počet online podvodov výrazne narástol. Medzi rokmi 2021 a 2023 sa počet nahlásených podvodov zdvihol až o 530 %, pričom mesačne sa banky stretávajú až s tisíckou podvodných transakcií. Hoci v minulosti patrili medzi podvodníkov skôr jednotlivci, v súčasnosti ide o veľké organizované skupiny, ktoré pôsobia medzinárodne. Včera 28.11.2023 o tom informovala Slovenská sporiteľňa (SLSP). V súčasnosti sa bankoví klienti najčastejšie stretávajú s falošnými bankármi, podvodmi na bazároch a investičnými podvodmi.

Tri scenáre podvodu: podvodníci sa vydávajú za predávajúcich, kupujúcich alebo sa zamerajú na „reklamáciu“ a vrátenie peňazí.

  • Najčastejšie sa útočníci vydávajú za predávajúcich a snažia sa nič netušiace obete nalákať na kúpu neexistujúceho tovaru. Keď obeť prejaví o predmet záujem, „predávajúci“ ju presvedčí, aby zaplatila online, a nie osobne, a poskytne jej odkaz na podvodnú webovú stránku, ktorá vyzerá ako legitímna platobná stránka. Na rozdiel od legitímneho webu však podvodná stránka požaduje prihlásenie do internetového bankovníctva, údaje o kreditnej karte (niekedy vrátane zostatku na účte) alebo iné citlivé informácie. Phishingová webová stránka zadané údaje automaticky ukradne.
  • V druhom prípade sa útočníci vydávajú za kupujúcich. Keď si vyhliadnu obeť, prejavia záujem o položku, ktorú predáva a tvrdia, že už zaplatili prostredníctvom poskytnutej platformy. Potom pošlú obeti podvodný e-mail alebo SMS správu (vytvorenú prostredníctvom služby Telekopye) s odkazom na starostlivo vytvorenú phishingovú webovú stránku, v ktorej tvrdia, že obeť musí kliknúť na tento odkaz, aby dostala svoje peniaze  od platformy. Zvyšok scenára je veľmi podobný ako pri scenári „predávajúcich“.
  • V treťom prípade útočníci vytvoria situáciu, v ktorej obeť očakáva vrátenie peňazí, a následne jej pošlú podvodný e-mail s odkazom na podvodnú webovú stránku, ktorý opäť slúži na rovnaký účel.

Nezabudnite, že banka nikdy neposiela aktívny odkaz na prihlásenie do elektronického bankovníctva alebo zadanie platobnej karty. Takisto je potrebné si skontrolovať webovú stránku, na ktorej sa klient nachádza, alebo doménu, z ktorej bol email odoslaný.