• Úvod
  • Novinky
  • Rozšírenie kamerového systému na športoviská

Rozšírenie kamerového systému na športoviská

Mesto Čadca na prelome roka 2021 a 2022 pristúpilo k revitalizácii a rozšíreniu  kamerového systému Mestskej polície Čadca. Ide o  rozšírenie kamerového systému o 13 nových kamier a ich napojenie na centrálne operačné stredisko kamerového systému Mestskej polície s nepretržitou prevádzkou. Stredisko bolo doplnené o dva 42'' monitory. Inštaláciou kamier sa vytvorili nové monitorovacie body na miestach so zvýšeným pohybom detí, obyvateľov a návštevníkov mesta. Kamery boli osadené  správcom športovísk  Dombytom a monitorujú ulicu Športovcov, konkrétne 9 kamier monitoruje športovú halu a tribúnu, 1 kamera Skatepart  a  3 kamery pumptrackovú dráhu.

Cieľom  rozširovania  kamerového systému  v miestach zvýšeného výskytu kriminality je zvyšovať pocit bezpečia obyvateľov a návštevníkov, potláčať a predchádzať páchanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti. Rozšírenie kamerového systému bolo navrhnutých na tých miestach , kde bol v poslednom období zaznamenaný najčastejší výskyt páchania priestupkov, či podozrení z trestných činov a pouličnej kriminality. Bude slúžiť k dohľadu nad verejným poriadkom, prispeje k predchádzaniu trestnej činnosti, najmä v oblasti mravnostnej a majetkovej kriminality, poškodzovania majetku mesta  a občanov, ohrozovania bezpečnosti cestnej premávky, poškodzovania motorových vozidiel, vandalizmu, ako aj  požívania alkoholu mladistvými na verejnosti.

Inštalácia kamerového systému výrazne prispeje k zníženiu kriminality vo vytipovaných lokalitách, poskytne dôkazové materiály pre zvýšenie objasnenosti páchanej kriminality a zároveň bude cieľavedome vplývať na vedomie občanov, ako aj návštevníkov, aby sa vyvarovali konania v rozpore zo zákonom. Celkovo na Mestskú políciu Čadca je napojených 30 kamier, ktoré monitorujú najfrekventovanejšie miesta nášho mesta.

Zámerom ďalšieho rozšírenia kamerového systému je monitorovanie vstupov a výstupov v katastrálnom území nášho mesta.