Cyklisti a cyklochodníky majú svoje pravidlá

S pribúdajúcimi kilometrami cyklochodníkov a počtami cyklistov sa čoraz častejšie môžeme stretnúť s otázkami, kto má aké pravidlá na cyklochodníku, prípadne, kto naň vôbec nepatrí. Cyklisti a chodci patria medzi nemotorových účastníkov cestnej premávky a sú zároveň v cestnej premávke najzraniteľnejší. Preto je snaha pri vytváraní dopravnej infraštruktúry ich oddeľovať od motorizovaných účastníkov. Pre chodcov sú určené chodníky, ktoré sú spravidla výškovo oddelené od vozovky a pre cyklistov sú určené cestičky pre cyklistov, prípadne je možné spojiť premávku chodcov a cyklistov na spoločnú cestičku.

Pravidlá pre účastníkov cestnej premávky upravuje zákon o cestnej premávke. Pre chodcov platí, že sú povinní používať predovšetkým chodník, na ktorom sa chodí vpravo. Tam, kde chodník nie je, alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici. To platí aj pre chodca, ktorý nesie predmet, ktorým by mohol ohroziť premávku na chodníku alebo na krajnici.

Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je, alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov smú jazdiť po chodníku.

Cyklisti smú jazdiť len jednotlivo za sebou. To neplatí pri jazde po cestičke pre cyklistov, kde smú jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky. Cyklista nesmie jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky.

Pri jazde musí mať cyklista nohy na pedáloch, to neplatí, ak ide o bicykel, ktorého pohon nezabezpečujú pedále. Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Cyklochodníky majú vlastné pravidlá

Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci. Pravidlá a povinnosti upravujú aj niektoré dopravné značky.

Značka cestička pre cyklistov prikazuje cyklistom použiť v predmetnom smere takto označenú cestičku alebo pruh. Cestičku alebo pruh pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na podobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov; cestičku alebo pruh smie použiť aj osoba tlačiaca bicykel. Iným účastníkom cestnej premávky je používanie cestičky alebo pruhu zakázané.

Značka cestička pre vyznačených užívateľov prikazuje vyobrazeným významovým symbolom vyznačeným užívateľom, napríklad chodcom a cyklistom, použiť v predmetnom smere takto označenú spoločnú cestičku alebo pruh. Cyklista pritom nesmie ohroziť chodca. Cestičku alebo pruh môže použiť aj osoba pohybujúca sa na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na podobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí vyznačených užívateľov. Iným účastníkom cestnej premávky je používanie cestičky alebo pruhu zakázané.

Nedodržiavanie pravidiel cestnej premávky je priestupkom podľa zákona o priestupkoch č. 372/1990 Zb. Za priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané chodcami a cyklistami, ktoré nie sú závažným porušením pravidiel cestnej premávky, možno uložiť v blokovom konaní pokutu do 50 eur. Pri vzniku dopravnej nehody (stretu chodca a cyklistu) môže dôjsť aj k závažnejším zraneniam, čo by mohlo mať až trestnoprávne následky. Na zodpovednosť za priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky stačí zavinenie z nedbanlivosti.