• Úvod
  • Novinky
  • Ako nenaletieť: 12 vianočných internetových podvodov

Ako nenaletieť: 12 vianočných internetových podvodov

Vianoce sa blížia, a tak mnoho ľudí vyhľadáva na internete výhodné ponuky na nákup darčekov a obchody zas zaplavujú web svojimi vianočnými reklamami a zľavami. A teda práve tento čas najviac zamestnáva  aj tzv. kyberpodvodníkov, ktorí sa pokúšajú nalákať ľudí na ponuky, ktoré vyzerajú až príliš dobre na to, aby boli pravdivé.

McAfee, spoločnosť zaoberajúca sa počítačovou bezpečnosťou, nedávno uverejnila zoznam tzv. 12-tich vianočných podvodov:

1.       iPad „zadarmo“

Vzhľadom na vysokú predajnosť určitých produktov od spoločnosti Apple sa podvodníci rozhodli rozosielať spam - falošné ponuky na iPad „zdarma“. Zákazníkovi je v emaily ponúknutý určitý produkt, ktorý si musí kúpiť tak, že zaplatí kreditnou/debetnou kartou, ak chce získať iPad zdarma. Samozrejme obeti podvodu nikdy nepríde iPad, či akýkoľvek iný predmet, ktorý si objednal a zaplatil. Jediná vec, ktorú zákazník dostane je bolesť hlavy, keď zistí že číslo jeho karty bolo ukradnuté a zneužité.

Inou možnosťou ako získať iPad „zadarmo“ je vyplniť kvíz, ktorý je šírený prostredníctvom sociálnych sietí akými sú napr. Facebook, Twitter a pod. Háčik je v tom, že pre získanie výsledku z kvíze je nutné poskytnúť svoje číslo na mobil, kde Vám výsledok bude následne zaslaný. Poskytnutím čísla na mobil ste sa zároveň stali obeťou podvodu, ktorý Vás vide na $10 týždenne.

2.       „Pomoc! Bol som okradnutý na ceste“

Takáto podvodná správa je posielaná prostredníctvom SMS rodine a priateľom so žiadosťou o zaslanie peňazí na návrat domov. Keďže cez sviatky mnoho ľudí cestuje, je preto ľahké naletieť na takýto podvod.

3.       Falošná darčeková poukážka

Sociálne siete (napr. Facebook, Twitter, MySpace) sú požívané na šírenie falošných darčekových poukážok s cieľom ukradnúť údaje o zákazníkovi , ktoré podvodník  následne predá na marketingové účely alebo požije na krádež identity.

Jeden takýto podvod sa vyskytol na Facebooku, kde podvodník ponúkal zdarma $1,000 darčekovú poukážku do Best Buy, internetového obchodu, pre prvých 20 000 ľudí, ktorí sa zaregistrujú na Best Buy web stránku pre fanúšikov, ktorá bola identická s originálnou web stránkou fanúšikov. Na získanie darčekovej poukážky bolo samozrejmé ešte potrebné vyplniť kvíz a poskytnúť určité osobné údaje.

4.     Pracovná ponuka počas sviatkov

Hospodárska kríza ešte úplne neskončila, a preto mnoho ľudí poteší nejaká brigáda počas sviatkov, kde by sa dali zarobiť hoci neveľké peniaze navyše na vianočné darčeky. Podvodný link (odkaz), ktorý sa šíri cez Twitter ponúka veľmi dobre platenú pracú z domu, avšak háčik je v tom, že je nutné uviesť svoje osobné údaje akými sú napr. email, bydlisko, či rodné číslo.

5.       „Smishing“

Väčšina z nás už počula o phishingu. „Smishing“ je niečo ako phishing cez SMS správu, ktorá príde na Váš mobil s cieľom podviesť Vás.

Môže to byť SMS správa typu, že: banka alebo nejaký internetový obchod tvrdia, že nie je niečo v poriadku s Vaším účtom, a preto máte zavolať na tam uvedené číslo na overenie informácií o Vašom účte. Takéto správa smeruje k získaniu hodnotných osobných informácií o Vašom účte, ktorého dôsledkom je krádež určitých finančných prostriedkov.

Podvodníci vedia, že ľudia sú počas sviatkov viac náchylný na takéto podvody pretože mnoho ľudí často nakupuje vianočné darčeky cez internet, a tým pádom si taktiež i častejšie kontrolujú stav svojho účtu v banke.

6.       Podozrivá ponuka na prenájom

Mnohý z nás sa chystajú prežiť sviatky, či už Vianoce alebo Silvester, niekde na horách vo vysnívanej chate. A práve to je priestor pre podvodníkov ako okradnúť ľudí, ktorí hľadajú takúto chatu na prenájom na internete. Vytvoria falošnú stránku, ktorá ponuka rôzne prenájmy počas sviatkov a následne žiada zaplatiť platobnou kartou alebo bankovým prevodom. Keďže chaty neexistujú alebo nie sú na prenájom, tak máte o „krásny“ pobyt postarané a  Váš účet je zopár stoviek eur ľahší (v prípade platby kartou možno aj o zopár tisíc eur).

7.       Ďalší podvod ťažiaci z hospodárskej krízy

Podvodníci sústredia tento podvod na ľahko zraniteľný okruh ľudí, ktorým ponúknu nejaký druh pôžičky za veľmi výhodných podmienok, pričom každý je spôsobilý žiadať o túto pôžičku, nie sú stanovené žiadne podmienky pre žiadateľa, netreba nič preukazovať. Jediné čo treba urobiť je najprv zaplatiť poplatok za spracovanie Vašej žiadosti, pričom tento poplatok je odvedený priamo podvodníkovi.

8.       Tzv. „Grinch-like“ pohľadnice

Elektronické pohľadnice sú zaujímavé, šetria papier a poštovné, ale zároveň je to aj prostriedok pre podvodníkov, ktorí pre Vás po kliknutí na link, prostredníctvom ktorého sa zobrazí pohľadnica majú pre Vás pripravený ešte jeden darček, a to vírus alebo nejaký iný druh škodlivého programu. Počítač následne môže zobrazovať obscénne obrázky, reklamu v podobe vyskakovacích okien alebo začne rozosielať tento pozdrav Vašim priateľom s tým,  že ste uvedený ako odosielateľ.

9.       Pasca lákajúca na nízku cenu

Tak ako bolo už raz vyššie spomenuté podvodníci ponúkajú určitý výrobok cez aukciu alebo na falošnej web stránke za príliš nízke ceny na to, aby boli pravdivé. Cieľom je ukradnúť Vaše peniaze a osobné údaje.

10.   Charity a verejné zbierky

Je to bežný trik zahŕňajúci ako telefónne hovory tak aj spam, v ktorých Vás žiadajú o príspevok na určitý druh charity, prípadne verejnej zbierky. V takých prípadoch je nutné si zistiť, či naozaj bola vyhlásená nejaká verejná zbierka. Evidenciu verejných zbierok vedie Ministerstvo vnútra. Prípadne je treba zistiť, či organizácia, ktorú chcete podporiť vôbec existuje. Ministerstvo vnútra vedie napr. aj evidenciu občianskych združení, nadácií.

11.   Nebezpečne sťahovanie dát s vianočnou tematikou

Šetriče obrazovky s vianočnou tematikou, zvonenia na mobil a rôzne animácie sú ideálnym prostriedkom pre podvodníkov na šírenie vírusov a iných počítačových hrozieb,  hlavne keď link príde cez email prípadne RP (IM), ktorých odosielateľ sa javí ako Váš priateľ.

12.   Nezabezpečené Wi-Fi siete (napr. na letiskách, v hoteloch)

Pripájať sa na nezabezpečenú Wi-Fi sieť je stále rizikom, pretože tzv. kyberzlodej, ktorý vie nabúrať takúto sieť potom môže veľmi ľahko ukradnúť číslo vašej kreditnej karty, prístupovej údaje do Vášho elektronického bankovníctva a iné osobné údaje. Preto, ak ste pripojený na takúto verejnú sieť snažte sa neprihlasovať do Vášho elektronického bankovníctva, či kupovať veci cez internet pričom platbu vykonáte prostredníctvom Vašej karty, prípadne akýmikoľvek iným elektronickým spôsobom. Je to pravidlo, ktorým sa oplatí riadiť každý deň a nie len počas sviatkov.

ZDROJ:  ( https://www.eisionline.org/index.php/sk/10-projekty/novinky-z-aktivit/12-ako-nenaletie-12-vianonych-internetovych-podvodov )