POZVÁNKA - Drogy sú cesta do tmy...

MESTO ČADCA - Mestská polícia Čadca s divadelným súborom "EVOU" DaM a Kultúrnym a informačným centrom mesta Čadca pripravili  v rámci novembrového " Európskeho týždňa boja proti drogám"  aktivity  pod názvom " Nemusíš to zažiť".

Tretí novembrový týždeň kalendárneho roka je už tradične  Európskym týždňom boja proti drogám, vyhláseným z iniciatívy Európskej únie. Prvýkrát bol tento Európsky týždeň boja proti drogám vyhlásený v roku 1998. Začal sa v Grécku a pokračoval vo všetkých 15 členských štátoch.  Neskôr sa stalo nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri, sa  viac ako inokedy organizujú alebo zviditeľňujú  pre verejnosť aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách.

Preto sme v rámci tohto týždňa  pripravili  niekoľko aktivít pre  žiakov základných a stredných škôl na území Mesta Čadca, ktorých hlavným cieľom je aktivizovať odmietavý postoj mladých ľudí k užívaniu drog.

Jednou z aktivít tohto týždňa sú tzv. „živé knižnice“ s mladými narkomanmi spojené s divadelným predstavením „ Biele deti“.  Živé knižnice s divadelným predstavením sú  určené najmä pre žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov stredných škôl, ktoré budú prebiehať v dome kultúry dňa 23.11.2016 a 25.11.2016 v dvoch časových úsekoch a to od 9,00 hod. do 11,00 hod. a od 11,00 hod. do 13,00 hod.  Vo štvrtok 24.11.2016 bude skupina mladých narkomanov preventívne pôsobiť priamo na Strednej odbornej škole strojníckej v Čadci.

Inovatívny projekt Živých knižníc je priestor na vytvorenie konštruktívneho dialógu s ľuďmi,  s ktorými sa v bežnej realite nemáme príležitosť stretnúť a porozprávať. Knihy v Živej knižnici sú ľudské bytosti a spoločne so samotnými čitateľmi  (našimi žiakmi) vstupujú do kontaktu cez osobnú výpoveď. Ide o skupinu mladých narkomanov z resocializačného zariadenia pre drogovo závislých  Provital o.z. z Košu pri Prievidzi. V Živej knižnici môžu nielen hovoriť o sebe, ale dokážu aj odpovedať na otázky čitateľov, aj vzdelávať.

Ďalšou aktivitou v rámci tohto týždňa je už 5. ročník výtvarnej súťaže- pod názvom „ Drogy sú cesta do tmy“ , ktorá je určená pre žiakov druhého stupňa základných škôl v meste Čadca. Najlepšie práce budú vystavené v Kultúrnom a informačnom centre mesta Čadca počas celého mesiaca.

Podľa aktuálnych zistení (napr. ESPAD 2015) sa vek prvých experimentov s alkoholom a cigaretami znižuje. Ďalej, skúsenosť s užívaním alkoholických nápojov (piva, vína, destilátov) má viac ako 50 % 11 až 14-ročných žiakov základných škôl a so stavom opitosti 10 % žiakov. Čím je mládež staršia, tým jej skúsenosti s pocitom opitosti pribúdajú. Pokiaľ ide o výskyt užívania tabakových výrobkov medzi mládežou vo veku 13 – 15 rokov (GYTS, Report, 2011), cca 60 % z nich už niekedy fajčilo, 30 % v súčasnosti užíva tabakové výrobky a 20 % mladých (súčasných fajčiarov) myslí po prebudení na cigaretu. Alarmujúci je zvyšujúci sa podiel dievčat, ktoré fajčia.

Uvedené trendy sú výsledkom kombinácie osobitostí dospievania a rôznych sociálnych vplyvov. Patrí k nim prirodzená zvedavosť mladých ľudí, zvýšená potreba silnejších emocionálnych zážitkov, napodobňovanie rovesníkov, ľahšie podľahnutie pôsobeniu médií, reklamy, módnym trendom, oslabovanie sily sociálnych noriem a kríza autorít v súčasnosti.

Časť mládeže, ktorá už má skúsenosť s legálnymi návykovými látkami, po čase, a často zo zvedavosti, nudy prejde aj k nelegálnym látkam. Z týchto drog k sledovaným u nás a v európskej populácii patria najmä marihuana, tzv. diskotékové drogy, resp. metamfetamín, pervitín, trankvilizéry, anabolické steroidy. Závažným rizikom je kombinované užívanie legálnych aj nelegálnych návykových látok.

Projekt sa realizuje aj s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja.