Naše mesto bezpečnejšie

Mestská polícia Čadca na základe predloženého projektu získala 15.000 Eur na rozšírenie kamerového systému v našom meste na základe výzvy Ministerstva vnútra v oblasti prevencie kriminality na rok 2016.

Cieľom projektu je zvýšiť bezpečnosť mesta (občanov a návštevníkov mesta). Bezpečnosť mesta je jeden z faktorov, ktorý výrazne ovplyvňuje život občianskej spoločnosti. Limituje rozvoj sociálnych vzťahov, aktívnu účasť na verejnom živote, slobodu pohybu, rozvoj podnikania a ďalšie faktory, ktoré majú dopad na rozvoj miestnych komunít. Kriminalita je predovšetkým spájaná s mestským prostredím (je typická najmä pre veľké sídliskové celky), tomu adekvátne zodpovedá aj pozornosť venovaná jej prevencii.

Projekt je zameraný na zníženie   pouličnej a celkovej kriminality a zabezpečenie  bezpečnosti  pre občanov, znižovanie miery a závažnosti kriminality a inej protispoločenskej činnosti , cezhraničná trestná činnosť a pod.
Zo   skúseností   po  spustení   kamerového   systému  I. , II.  a časti III. etapy kamerového systému   možno    konštatovať,  že   tento   systém  skutočne   umožňuje   okamžitý   zásah  proti   práve  prebiehajúcej  kriminálnej   trestnej   činnosti   a   má   rovnako   vysokú hodnotu  pri   dokazovaní kriminálnych skutkov. Videozáznamy  z páchania kriminálnej  činnosti využíva nielen Mestská polícia Čadca, ale i úrad kriminálnej a justičnej polície v Čadci.

Nosnou myšlienkou tohto projektu je nutná modernizácia už jestvujúceho kamerového systému , ktorý je v prevádzke od roku 2003 a má za cieľ  monitorovanie strategicky vstupných a výstupných lokalít mesta , nakoľko naše mesto  sa nachádza priamo na tzv .balkánskej ceste  a patrí do regiónu ktorí priamo susedí s Českou republikou ako i Poľskou republikou.
Projekt bol finančne podporený Ministerstvom vnútra Slevenskej republiky.