• Úvod
  • Novinky
  • Jeseň v doprave: je dôležité vidieť a byť videný

Jeseň v doprave: je dôležité vidieť a byť videný

Zdá sa, že leto so slnečnými a jasnými dňami definitívne odovzdalo štafetu ďalšiemu ročnému obdobiu. Pre jeseň sú typické nižšie teploty často spojené s prízemným mrazom, hmlou a znížená  viditeľnosť. Všetci účastníci cestnej premávky sa musia pripraviť na sťažené podmienky na cestách častejšími hmlami, dažďom a v dôsledku toho na mokrú, či namrznutú vozovku. Tento rok prišlo o život podľa štatistiky MV SR už 37 chodcov, 10 cyklistov, 19 motocyklistov, 94 vodičov a ich spolujazdcov.  Lepšie je byť pripravený, ako šokovaný, preto si prečítajte niekoľko užitočných rád, ktoré prispejú k bezpečnej jazde a k dojazdu do šťastného cieľa.

Medzi najčastejšie chyby chodcov patrí náhly vstup na vozovku z chodníka (krajnice, okraja vozovky) bez rozhliadnutia, zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla, prechádzanie mimo priechod (často aj krížom cez štyri pruhy), podcenenie reflexných prvkov na oblečení.

Je dôležité predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených, vyhýbať sa rizikovým úsekom, nepreliezať zábradlia, neriskovať. Povinnosť chodcov idúcich po krajnici alebo po okraji vozovky mať za zníženej viditeľnosti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci.

Odporúčanie polície je jednoznačne  používať reflexné prvky na strane tela, ktorá je privrátená k vozovke (nie ku krajnici). Reflexné predmety umiestniť najlepšie blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na ramene, cyklisti tiež na prilbu a bicykle. Reflexné nálepky nalepiť na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky. Deťom oblečenie, školské tašky a doplnky vybavené reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami.

A čo cyklisti? Často ich stretávame bez svetiel, bez reflexných prvkov, jazda na bicykli mimo obce bez prilby (do 15 rokov povinnosť aj v obci), po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu.

Nezabúdajte preto sledovať dianie okolo seba a vždy sa presvedčiť o bezpečnom prejazde, dať viditeľne a včas znamenie rukou o zmene smeru jazdy, použitie prilieb a chráničov, reflexných prvkov. Ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou na očiach, aby mohli jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené - prilbou, chráničmi na končatiny, reflexnými prvkami na odeve. V prípade zhoršeného počasia (poľadovica, sneh) využiť iné možnosti dopravy.