• Úvod
  • Novinky
  • Preventívne aktivity proti rôznym formám násilia

Preventívne aktivity proti rôznym formám násilia

Mesto Čadca  je svojou anonymitou vhodným prostredím na delikventné a kriminálne správanie. Nie je ničím výnimočný víkend v nočných uliciach, kde neustále prebiehajú rôzne bitky agresívnych skupín proti sebe, alebo aj proti etnicky iným skupinám.

„ Vystúp z bludného kruhu a  netoleruj žiadne formy násilia, diskriminácie a intolerancie“ je nový preventívny projekt, ktorý realizuje OZ Centrum prevencie mládeže Čadca v spoluprácis Mestom Čadca a Mestskou políciciou Čadca.

Hlavným cieľom projektu je podchytiť žiakov s problémom vznikajúcich  sociálno-patologických javov  ústiacich do prejavov rôznych foriem intolerancie, poskytnúť im neformálne vzdelávacie aktivity, ktoré citlivo na základe zážitku a zapojenia do ďalších rovesníckych aktivít na školách zmenia ich intolerantné vnímanie. Dieťa v tomto veku je  vystavované intenzívnemu nekontrolovanému vplyvu vrstovníkov. Vplyv vrstovníckej partie je zhubný vtedy, keď do jej „noriem“ patrí prekračovanie spoločenských noriem. Napojovanie detí na nerizikové skupiny v mladšom školskom veku je prevenciou takého vývoja. Pokiaľ sa už mladý človek na rizikovo sa správajúcu partiu pevne napojí, je takmer nemožné ho od nej oddeliť. Mladiství páchatelia nepochádzajú len zo sociálne znevýhodneného prostredia a z rodín žijúcich na hranici životného minima, kde sú nevyhovujúce bytové podmienky, nedostatočná výchova a zlá finančná situácia v rodine, ale zo všetkých sociálnych vrstiev. Mnohokrát svojvoľne opustia vyučovací proces, túlajú sa so spolužiakmi a kamarátmi po uliciach a takisto vo večerných hodinách sú bez dozoru, zgrupujú sa v rôznych skupinkách, čo môže znamenať začiatok ich kriminálnej kariéry.

Prvé vzdelávacie sústredenia prebehli v decembri 2014 a pripravujú sa ďalšie. Jedným z naších vzácných dobrovoľníkov je aj  pedagóg Volker Sospeter z Kene, ktorý pôsobí na Slovensku a  intolerantné správanie v našom meste si vyskúšal na vlastnej koži. V rámci tohto projektu sme na túto tému  pripravili aj živé knižnice  a spoločnú výtvarno-literárnu súťaž pre žiakov 2.stupňa základných škôl.

Do súťaže sa zapojili celkom 4 základné školy v našom meste s počtom 73 súťažných prác. Porota posudzovala tematické spracovanie, výpovednú hodnotu, náročnosť a kvalitu návrhu, výtvarnú a estetickú stránku. Ocenila 9 výtvarných prác  a 1 literárnu prácu.

 

Ocenení súťažiaci:

1. miesto – Natália Vlčková, ZŠ J.A.Komenského

2. miesto  - Erika Šuriková, ZŠ M.R.Štefánika, trieda 8.B

3. miesto - Simona Hanzlíková, ZŠ J.A.Komenského, 9.A

4. miesto – Kristína Orieščíková, ZŠ J.A.Komenského, 8.B

5. miesto – A. Drbulová, ZŠ M.R.Štefánika, trieda 6.B

6. miesto - Silvia Zakopčanová, ZŠ Podzávoz, trieda 9.B

7. miesto - Nataly Privárčáková, ZŠ M.R.Štefánika , trieda 6.B

8. miesto – Tatiana Mrvová, ZŠ Podzávoz, trieda 9.B

9. miesto – Dominika Ondrašinová - ZŠ M.R.Štefánika , trieda 6.B

10. miesto – Marko Choleva - ZŠ M.R.Štefánika , trieda 6.B

 

Hlavnou cenou bol  7 palcový tablet s fotoaparátom.

Všetky súťažné prácu boli vystavené v Dome kultúry Čadca od 2.2. do 9.3.2015.

Všetky tieto aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.