• Úvod
  • Novinky
  • O dopravnú výchovu je stále väčší záujem

O dopravnú výchovu je stále väčší záujem

Na detskom dopravnom ihrisku na sídlisku Žarec sme ukončili ďalší vzdelávací cyklus teoretického a praktického vzdelávania detí a mládeže v oblasti bezpečného správania sa na cestách pre materské a základné školy v našom meste. „Deti sú súčasťou cestnej premávky a patria medzi najrizikovejšie skupiny. Naučiť ich bezpečne prechádzať cez cestu, poznať význam dopravných značiek a vedieť ako sa majú na ceste správať, je zámer vzdelávacích aktivít, ktoré realizujeme väčšinou v mesiacoch máj a jún.  Deti je potrebné vystríhať pred možnými nebezpečnými situáciami a to sa dá najlepšie takouto praktickou formou,“ dodal náčelník  Mestskej polície Čadca mjr.Mgr.František Linet.

Záujem o dopravnú výchovu na dopravnom ihrisku z roka na rok rastie, nakoľko v našom meste je to jediné väčšie dopravné ihrisko pre 7 základných škôl. Počas mesiaca máj a jún sme celkovo vyškolili 243  žiakov . Vzdelávanie prebieha v 45 minútových intervaloch, kde žiaci sú rozdelený do 3 skupín. Jedna skupina absolvuje názorné vyučovanie dopravnej výchovy, ďalšia skupina je zameraná na základné povinnosti chodcov a korčuliarov a posledná skupina si testuje svoje vedomosti priamo na dopravnom ihrisku ako cyklista. Vo vyučovaní nám veľmi pomáhajú vyškolení členovia klubu mládeže Mestskej polície, ktorí žiakov upozorňujú na chyby počas praktickej jazdy. Žiaci, ktorý nedostanú žiadne upozornenie, získavajú preukaz cyklistu.

Od septembra bude praktické vzdelávanie žiakov skvalitnené novými názornými didaktickými pomôckami, ako napríklad magnetickou tabuľou, kde si budú môcť simulovať rôzne dopravné situácie.

Sme veľmi radi, že Mesto Čadca sa rozhodlo investovať do bezpečností detí a mládeže na cestách. Veľkým prínosom  pre praktickú výučbu bude aj nový kancelársky kontajner, ktorý sa stane súčasťou dopravného ihriska. Bude slúžiť ako sklad na dopravné značky, stoly stoličky, bicykle, kolobežky, názorné didaktické pomôcky a pod. a zároveň počas praktického výcviku bude plniť aj priestor na názorné a teoretické vzdelávanie žiakov. Kontajner je sanitárny, čiže bude tam aj WC a umývadlo.  Budeme tam môcť premietať, pracovať na magnetických tabuliach- názorne sa vzdelávať. Taktiež bude slúžiť aj ako úkryt pred nepriaznivým počasím. Kancelársky kontajner pripojíme na mestský záznamový systém a bude pod stálou kontrolou operačného dôstojníka Mestskej polície Čadca. Aj tento rok nás finančne podporil nadačný fond Kia Motors Slovakia v Nadácií Pontis v maximálne výške poskytovaného grantu 3.000,- EUR.

 

srž.Mgr. Marcela Voreková