• Úvod
  • Novinky
  • Mladí narkomani varovali deti a mládež a aby sa poučili na ich chybách

Mladí narkomani varovali deti a mládež a aby sa poučili na ich chybách

Mladí narkomani z resocializačného zariadenia Provital, o.z. z Prievidze v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám prišli porozprávať žiakom 9. ročníkov základných škôl a žiakom stredných škôl v našom meste svoje skutočné životné príbehy s drogami, ktoré im vzali všetko- rodinu, deti, priateľov, prácu, domov.... Príbehy boli veľmi silné, až neuveriteľné.

Naším hlavným zámerom bolo, aby sa dorastajúca mládež poučila zo životných chýb týchto ľudí, pretože múdry človek sa učí na chybách druhých a nie na vlastných.

Živé knižnice ponúkajú priestor na vytvorenie konštruktívneho dialógu s ľuďmi, s ktorými sa v bežnej realite nemáme príležitosť stretnúť a porozprávať. Knihy v živej knižnici sú ľudské bytosti a spoločne so samotnými čitateľmi (našimi žiakmi) vstupujú do kontaktu cez osobnú výpoveď. V živej knižnici môžu nielen hovoriť o sebe, ale dokážu aj odpovedať na otázky čitateľov, a aj vzdelávať.

Aktivity prebiehali v Dome kultúry Čadca v dňoch 18-19.11.2015 s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja. Po besedách si žiaci mohli vyskúšať aj rôzne protidrogové didaktické pomôcky, ako napr. simulátory opilosti, účinku drog a fajčenia, ktoré predstavili odborné pracovníčky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a Policajného zboru v Čadci. Taktiež Mestská polícia Čadca počas celého mesiaca realizuje odborné interaktívne besedy zamerané na trestno-právnu zodpovednosť v súvislosti s drogovými závislosťami