• Úvod
  • Novinky
  • Dobrovoľníci v akcii v rámci projektu " Šanca správnych rozhodnutí"

Dobrovoľníci v akcii v rámci projektu " Šanca správnych rozhodnutí"

Programy primárnej prevencie drogových závislostí, v ktorých aktívne pôsobia vopred pripravení mladí ľudia na svojich rovesníkov, sú určené deťom a mládeži, ktorí ešte nemajú osobnú skúsenosť s užívaním drog vznikli z poznania, že dospievajúcich v prijímaní informácií o drogách výrazne ovplyvňujú tí, ktorí im tieto informácie podávajú. Dospievajúci napodobňujú vzory svojich rovesníckych modelov a v podobných situáciách produkujú podobné odpovede. Názory, postoje a správanie rovesníka sú dôležité, lebo ich prostredníctvom si mladý človek ujasňuje vlastný prístup k problémom a situáciám, s ktorými sa musí vyrovnávať.

Takéto aktivity počas novembra a decembra realizovala Mestská polícia Čadca v spolupráci s koordinátormi škôl a vyškolenými dobrovoľníkmi. Celkovo sme oslovili 5 základných škôl a pripravili zaujímavé besedy pre 679 žiakov.

Projekt vychádza zo záverov stretnutí  na seminároch v roku 2012 , ktoré boli finančne podporené Úradom vlády SR a určené  pre  pracovníkov pôsobiacich v oblasti drogovej problematiky za účasti zamestnancov odboru školstva - koordinátorov prevencie drogových závislostí na školách, zamestnancov  odboru sociálneho mesta , príslušníkov Mestskej polície , príslušníkov PZ SR , zamestnancov Kysuckého osvetového strediska,   zamestnancov Pedagogicko-psychologickej poradne i ako i zástupcov OZ, kde jeden  zo záverov seminára  bol zameraný na skvalitnenie materiálno-technického zabezpečenia iniciátorov prevencie  založené na princípoch inovatívnych a najmä zážitkových metód v práci s cieľovou skupinou, nakoľko prednášková činnosť sa javí ako neúčinná.

Interaktívna tvorivá dielňa je založená na inovatívnom prístupe riešenia problematiky závislostí. Deti dostanú dostatočný priestor na vyjadrenie vlastných názorov a postojov k jednotlivým látkam. V tomto zmysle je program vysoko otvorený, praktický a flexibilný. Poskytuje široký priestor na realizáciu nielen deťom, ale aj animátorom pri realizácii projektu.

Priama práca na realizácii aktivít projektu  je spojená s využitím mobilných panelov, na ktorých sú zaujímavé informácie o alkohole, tabaku a drogách a dôsledkoch ich užívania. Taktiež obsahuje rôzne magnetické časti, doplňovačky, fotografie, napr. autentické zábery zdravých pľúc a pľúc fajčiara a pod.   Súčasťou interaktívnej tvorivej dielne sú aj okuliare na dennú simuláciu toho, ako vníma svet človek pod vplyvom nižšej alebo vyššej dávky omamnej látky, taktiež protidrogový kufrík s obsahom vzoriek drog a DVD, na ktorom sú zobrazené negatívne účinky drog.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore projektu z Ministerstva zdravotníctva v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít pre rok 2015.