Ďalší pokus o samovraždu mladého človeka

Dňa 22.8.2015 o 13:05 hod. na centrálu Mestskej polície Čadca sme dostali hlásenie, že na železničnom moste pri Šeríkovom okruhu je samovrah. Hliadka okamžite vyrazila na miesto, nakoľko v priebehu 15 min. mal tadiaľ prechádzať vlak. Na mieste sa nachádzal 24-ročný Štefan B. z obce Čierne pri Čadci. Menovaný chcel po príchode hliadky skočiť z mosta. Od tohto činu bol hliadkou mestskej polície po dlhšom presviedčaní odhovorený. Následne nasadol do vozidla Rýchlej zdravotnej služby. Vzájomnou komunikáciou Rýchlej zdravotnou služby a centralistom mestskej polície bol vlak na malej zastávke zastavený na pár minút. Dôležité je, že osud ďalšieho mladého človeka neskončil na tomto mieste.

Život na tejto zemi je obrovská šanca a má nevyčísliteľnú hodnotu.

Toto netreba snáď nikomu pripomínať a ani zdôrazňovať. Preto nebuďte nevšímaví, ľahostajní a hlavne nepodceňujte náznaky, ktoré osoba, ktorá sa zamýšľa nad spáchaním samovraždy, signalizuje. Poznanie príčin samovraždy a prvej pomoci pri pokuse o ňu môže byť pre vás užitočné, lebo nikdy neviete, či nebude niekto vašu pomoc potrebovať. Možno to bude práve niekto, koho máte radi a kto by vám veľmi chýbal, keby zrazu odišiel. Pomôcť treba každému.

Počet prípadov, kedy si ľudia siahajú na život, je alarmujúci. Samovraždou umiera denne na našej planéte okolo 1 000 ľudí, asi 10 000 sa o samovraždu pokúsi a približne 50 000 sa ňou vyhráža.

Na Slovensku ročne z dôvodu samovraždy zomiera okolo 700 ľudí, z toho je okolo 100 detí a mladých ľudí. Tento počet je taký alarmujúci, že je najvyšší čas povedať o tejto problematike niečo viac.

Ak si vy neviete rady, ešte to neznamená, že riešenie vášho problému neexistuje. Každý problém sa dá riešiť. Zapamätajte si, že útek z domu alebo skončenie života nie je riešenie.

S mnohými traumami a stresmi sa dnešní mladí ľudia nevedia dosť dobre vyrovnať. Patria sem najmä rodinné problémy, nešťastné lásky, neočakávané zmeny v živote, problémy v škole, pocit menejcennosti, zlé známky, nespravodlivosť rodičov alebo vychovávateľov, šikanovanie, týranie, zneužívanie, zanedbávanie a podobne.

Vo väčšine prípadov sa dá pokusu o samovraždu predísť. Mnohokrát osoba, ktorá plánuje spáchať takýto čin, nepriamo svoj úmysel signalizuje. Dôkazom toho sú najmä zmeny v správaní. Žiaľ, často tieto zmeny zostávajú nepovšimnuté. V žiadnom prípade netreba podceňovať nijaký varovný signál. O problémoch sa treba naučiť rozprávať a v neposlednom rade sa obrátiť aj na odbornú pomoc. Veľmi dôležitý je najmä rozhovor, pri ktorom sa dokážeme zdôveriť nejakej našej blízkej osobe. Rozhovor pomôže analyzovať alebo nájsť riešenie problémov a zároveň upevní vzťahy (napríklad v rodine), pretože dáme najavo svoju dôveru človeku, ktorému naša otvorenosť možno tiež v niečom pomôže. Dôležité je uvedomiť si, že odísť nie je umenie. Umenie je zostať a riešiť. Vždy sa nájde niekto alebo niečo, čo vás bude „držať nad vodou“, ako spieva Jožo Ráž. Všímajte si ľudí okolo seba a vážte si svoj život a životy iných!