• Úvod
  • Novinky
  • "Nenič, ale chráň svoje mesto" - nový preventívny projekt

"Nenič, ale chráň svoje mesto" - nový preventívny projekt

Mestská polícia Čadca pod záštitou primátora mesta Čadca Ing. Milana Guru spúšťa nový preventívny projekt pod názvom „Nenič, ale chráň svoje mesto“

 

Cieľom tohto projektu je motivovať deti a mladistvých k zníženiu vandalizmu a minimalizovaniu majetkových škôd a následne nákladov na ich odstránenie. Chceme podporiť pozitívne zmýšľanie mladých ľudí k tomu, aby neboli ľahostajní voči svojmu okoliu, chránili si svoje mesto a aby aj oni pomohli zamedziť takémuto konaniu.

 

Len v roku 2013 Mestská polícia Čadca riešila 139 priestupkov proti verejnému poriadku, kde išlo najmä o poškodzovanie a znečisťovanie majetku mesta a občanov. K poškodeniu majetku mesta dochádza hlavne na pešej zóne. V prevažnej miere ide o poškodzovanie prvkov drobnej architektúry, smetných nádob, verejného osvetlenia, verejnej zelene a pod. V prípade poškodenia týchto zariadení, vo väčšine prípadoch sa podarilo páchateľa skutku zaistiť a usvedčiť aj práve vďaka kamerovému záznamu.

 

Vandalizmus patrí zvyčajne k životnému slohu adolescentov, rôznych partií i jedincov, zriedka dospelých osôb. Deti väčšinou z delikvencie „vyrastú“, ale i napriek tomu podľa štatistík Ministerstva vnútra SR približne polovicu všetkých trestných činov spáchajú chlapci vo veku 10 - 21 rokov.

 

V rámci tohto projektu sme pripravili aktivity pre žiakov druhého stupňa základných a umeleckých škôl, ako i špeciálnej školy v našom meste, ktoré budú prebiehať do 20.6.2014. Ide o aktivity formou súťaží, ako je výtvarná súťaž pod názvom „Čo sa mi páči v mojom meste“, literárna súťaž pod názvom „ Čo sa mi páči v mojom meste, čo by som zmenil/a a prečo ho treba chrániť, alebo fotografická súťaž „Čo sa mi páči a čo nepáči v mojom meste“. Ďalšou súčasťou aktivít sú aj besedy o trestno-právnej zodpovednosti najmä pre žiakov 8. - 9. ročníkov. Výstava súťažných prác bude po ukončení súťaže v Dome kultúry v Čadci, spojená s odovzdaním cien víťazom primátorom mesta Čadca Ing. Milanom Gurom.

 

Ďalšou časťou tohto projektu je propagácia, kde sme pripravili informačný materiál pre žiakov základných a stredných škôl s logom projektu „ Nenič, ale chráň svoje mesto“ ako aj nálepky s logom „Nenič, ale chráň“, ktoré budeme distribuovať aj na školy s cieľom nálepky lepiť na miesta, ktoré už boli poškodené, alebo zničené vandalmi. Tieto nálepky budeme počas tohto mesiaca spoločne s dobrovoľníkmi lepiť aj po celom meste Čadca.

 

Taktiež sme pripravili brigády na obnovu verejného priestoru, ktoré budú dobrovoľníci klubu mládeže Mestskej polície Čadca organizovať pre deti a mládež v komunitách v okolí ihrísk a parkov, kde cieľom tejto aktivity je vybudovanie si vzťahu k vlastnému okoliu, verejnému priestoru. Zámerom bude oprava a obnova lavičiek, natretie farbami, vyzbieranie odpadkov a nakoniec osadenie tabúľ " Nenič, ale chráň svoje mesto". Na záver tejto aktivity dobrovoľníci pripravia pre deti spoločné športové hry s malými odmenami.

 

Veríme, že spoločnými silami sa nám podarí motivovať deti a mládež k vybudovanie si vzťahu k verejnému priestoru, k zníženiu vandalizmu a minimalizovaniu nákladov na odstránenie škôd, ako aj podporiť pozitívne zmýšľanie mladých ľudí k tomu, aby neboli ľahostajní voči svojmu okoliu, chránili si svoje okolie, kde vyrastajú a trávia voľný čas a podobne.

Tieto aktivity boli podporené z fonfu Hodiny deťom Nadácie pre deti Slovenska.

mjr. Mgr. František Linet

náčelník Mestskej polície Čadca