Ako je to žobraním na verejnosti?

Žobrú samostatne, v dvojiciach či trojiciach. Najčastejšie ich možno stretnúť v pešej zóne na Ulici Palárikovej, v priestoroch autobusovej stanice či pred obchodnými reťazcami.

Ľudia ich vnímajú negatívne, ich prítomnosť mnohých obťažuje.

 

Ústavný súd zrušil zákaz

Vzhľadom na to, že zákon žobranie neoznačuje ako priestupok, ani iné zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho preto zakázať ani mesto.

V  minulosti žobranie v Bratislave – starom meste zakázali poslanci vydaním všeobecne záväzného nariadenia. V platnosti však bolo veľmi krátko. Ústavný súd nariadenie zrušil ako protizákonné s tým, že žobranie samo o sebe nemôže byť neprípustným konaním. Takéto hodnotenie žobrania totiž nemá oporu v žiadnom zákone.

 

Vykázaní z mesta

Žobranie by sa azda dalo riešiť v prípade, že by dochádzalo k budeniu verejného pohoršenia, čím by sa žobrajúci dopúšťali priestupku proti verejnému poriadku.

To by však museli pohoršení, obťažovaní ľudia na tieto osoby často cudzej štátnej príslušnosti, ktoré na žobranie využívajú aj maloleté deti, podať oznámenie či sťažnosť.

„Aj v takom prípade by bolo problematické odstrániť žobranie z ulice. Osobu páchajúcu priestupok proti verejnému poriadku možno finančne sankcionovať.

V prípade žobrajúcich osôb väčšinou ide o ľudí, ktorí nemajú ani trvalé bydlisko. Zaplatenie pokuty teda od nich nikto nikdy nevymôže.

Jedinou reálnou účinnou možnosťou je vykázať ich z mesta, ale nájazdy žobrajúcich sú často hromadné. Policajti sa preto domnievajú, že ide o organizované skupiny. Tie rozvážajú po jednotlivých mestách v etapách.

Preto ani vykázanie žobrajúcich z ulíc Čadce nie je riešením, lebo sa hromadne presunú do iného mesta, potom do ďalšieho. Napokon z niektorého iného mesta, odkaľ ich znovu vykážu, sa vrátia do Čadce. Je to začarovaný kruh, ktorý nie je možné preseknúť, lebo to zákony nedovoľujú.