• Úvod
  • Novinky
  • Problematika opustených, túlavých a zabehnutých zvierat v našom mes...

Problematika opustených, túlavých a zabehnutých zvierat v našom meste , nové povinnosti pre majiteľov psov...

V roku 2011 Mestská polícia sa pri kontrole dodržiavania VZN  O podmienkach držania psov na území mesta Čadca  zamerala hlavne na kontrolu znečisťovania verejných priestranstiev exkrementami zvierat,  plnenia povinnosti prihlásiť psa do evidencie vedenej MsÚ Čadca. Celkovo bolo riešených 112 priestupkov rámci blokového konania.  Mestská polícia riešila i priestupky ( 37 zistených prípadov ), kedy majitelia psov kvôli výške dani za psa v obytných panelových  domov prihlasujú svoje psy v okolitých obciach, ale pes je držaný  a chovaný na území mesta Čadca.  Nedostatkom je absencia odchytnej stanice, resp. útulku v meste resp. jej blízkom okolí. Tieto zariadenia by napomohli pri odchyte túlavých zvierat na území mesta, čo v súčasnej dobe nie je realizované.

Poslednou novelou zák. č. 39/2007 Zb. .z. o veterinárnej starostlivosti účinnou od 01.11.2011 (zák. č. 342/2011 Zb. z.) došlo k podstatnej zmene, úprave povinnosti územných samospráv na úseku odchytu túlavých zvierat, zriaďovania prevádzkovania a podieľania sa na prevádzke útulkov a karanténnych staníc.

V zmysle ustanovení § 22 ods. 7) zákona o veterinárnej starostlivosti štát a obce zriaďujú, prevádzkujú a podieľajú sa na prevádzke útulkov a karantén pre zvieratá.

V zmysle ustanovení § 22 ods. 8) zákona o veterinárnej starostlivosti  obce sú povinné zabezpečiť odchyt túlavých zvierat na území obce.

V zmysle ustanovení § 22 ods. 9) zákona o veterinárnej starostlivosti odchyt túlavých zvierat a ich umiestňovanie do útulkov a karanténnych staníc môžu vykonávať iba odborne spôsobilé osoby vyškolené podľa § 6 ods. 2 písm. ap).

Pre územné samosprávy z tejto novely vyplývajú nasledujúce možnosti:

- zabezpečiť celú vyššie spomínanú činnosť vlastnými silami a prostriedkami ( napr. prostredníctvom mestskej polície) za podmienok daných zákonom o veterinárnej starostlivosti, čo prinesie nároky a výdavky  na zriadenie a vybavenie karanténnej stanice a útulku, na zabezpečenie dopravy zvierat do útulku ( schválené a vybavené motorové vozidlo ), náklady na povinné nevyhnutné školenie, ochranné pomôcky, náklady na zabezpečenie hygienických podmienok a iné ďalšie náklady,

- zmluvne zabezpečiť túto činnosť prostredníctvom inej, na túto činnosť oprávnenej osoby, organizácie a finančne sa spolupodieľať  na prevádzke útulku, karanténnej stanice a iných nákladov, ktoré by vyplynuli zo zmluvného vzťahu pre mesto.

Požiadavky na karanténne stanice a útulky pre zvieratá špecifikuje § 9 § 10 ) vyhl. č.  123/2008 o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a o požiadavkách na karanténne stanice a útulky pre zvieratá. Podľa vyjadrenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Čadca na území okresov Čadca a Kysucké Nové Mesto nie je schválený oficiálny útulok pre zvieratá.

Vyššie spomínanou novelou zákona o veterinárnej starostlivosti  sa zavádza povinnosť majiteľov psov (a nielen ich) nezameniteľne psy označiť, pričom evidenčné údaje sa vedú v centrálnom registri spoločenských zvierat. Nezameniteľné označenie je vlastne čipové označenie. Táto povinnosť platí pre označenie psov narodených po 01.11.2011, teda po účinnosti novely zákona o veterinárnej starostlivosti. Prechodnými ustanoveniami § 54b ods. 5) zákona o veterinárnej starostlivosti sa zavádza aj povinnosť pre majiteľov psov, ktoré sa narodili pred termínom 01.11.2011 nezameniteľne psy označiť do 30.09.2013.  Takýto spôsob označovania spoločenských zvierat (týka sa okrem psov aj mačiek a fretiek) do budúcna napomôže k efektívnej identifikácii psov, na druhej strane bude pôsobiť preventívne pre majiteľa psa, ktorý psa opustí.