Vykradnutiu auta môžeme predchádzať

Dňa 27.12.2022 o 7:00 hod. boli ukradnuté cennosti (peňaženka, kľúče a ďalšie predmety osobnej spotreby) z auta na Ul A.Hlinku v Čadci. Na základe popisu osoby z kamerového záznamu bola táto osoba hľadaná a vypátraná ešte v tento deň na podnet občana hliadkou Mestskej polícia Čadca o 22:30 hod. na ul. Staničnej v Čadci. Išlo o 17. ročného Jozefa z Čadce ktorý sa skutku priznal. Nakoľko išlo o podozrenie z trestného činu krádeže, bol podozrivý odovzdaný na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Čadci.

Poškodená uviedla, že si zabudla pravdepodobne uzamknúť vozidlo a páchateľ to za krátku chvíľu využil.

Je veľmi dôležité prechádzať takýmto situáciam a nezabúdať na základy predchádzania krádežiam v automobiloch, preto:

1. Auto vždy zamykajte

V prvom rade sa pred odchodom z vozidla uistite, že ste pozatvárali všetky okná, aj strešné. Auto uzamknite aj v prípade, že sa od neho chcete vzdialiť iba na malý moment, napr. pri platení na benzínovej pumpe. V žiadnom prípade nenechávajte kľúč v zapaľovaní, lákadlom je tiež naštartované auto z ktorého vyberáte batožinu. Drzosť niektorých zlodejov nepozná medze a internet je plný záberov z bezpečnostných kamier, ktoré zachytávajú takéto odcudzenie.

2. Cennosti v aute nenechávajte

Počas nákupov nenechávajte tovar v aute bez dozoru a zbytočne neprovokujte ku krádeži ani príležitostných zlodejov. Ak už musíte v aute nechať niečo cenné, umiestnite to do kufra ešte pred príchodom na parkovisko.

Sofistikovanejšie spôsoby prekonania centrálne ovládaných zámkov a zabezpečovacích zariadení áut používajú hlavne organizované skupiny zlodejov na parkoviskách pri luxusných reštauračných zariadeniach, alebo objektoch veľkých finančných a obchodných inštitúcií, s použitím moderných elektronických prístrojov.

Vo vozidle si nikdy nenechávajte autorádio, doklady, peniaze, zbraň, mobilný telefón, oblečenie, tašky a pod. - zlodejovi stačí na krádež vašich vecí čo i len 5 minút, na ktoré sa vzdialite od vozidla!

Mnohí ľudia si z auta urobia výkladnú skriňu a potom sa čudujú, keď im niekto rozbije okno a čo vidí, to zoberie - príležitosť robí zlodeja a niektorí páchatelia takéto príležitosti priam vyhľadávajú! Pokiaľ si musíte vo vozidle nechať nejaké veci, napr. pri zastávke na dlhšej ceste, prikryte ich aspoň dekou a parkujte zásadne na stráženom parkovisku.

Čo robiť, keď zistíte, že vaše auto niekto násilne otvoril:

  • Ak predsa nájdete vaše vozidlo násilné otvorené, nikdy si do auta nesadajte a nezisťujte, čo vám zmizlo!
  • Zapamätajte si, že ak budete pred príchodom polície zisťovať, čo vám zmizlo alebo si do auta sadnete a odídete s ním na iné miesto, zničíte stopy, ktoré páchateľ zanechal na mieste činu a so zmiznutými vecami sa môžete s najväčšou pravdepodobnosťou rozlúčiť!
  • Ihneď zavolajte políciu na známe telefónne číslo 158!