• Úvod
  • Novinky
  • Opitý muž šoféroval takmer s 2 promile v dychu

Opitý muž šoféroval takmer s 2 promile v dychu

Dňa 20.2.2022 o 02:05 hod. na ul. F.Kráľa v Čadci hliadka Mestskej polície Čadca  zaregistrovala osobu zjavne pod vplyvom alkoholu, ktorá nasadla do osobného vozidla. Hliadka okamžite vozidlo zastavila a nakoľko išlo o podozrenie z trestného činu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky, privolala hliadku Obvodného oddlenia PZ SR v Čadci. Vodič 52 ročný Jaroslav P. z Čadce bol podrobený dychovej skúške, ktorá ukázala 2.0 promile alkoholu v dychu.

Opatrenia sa postupne uvoľňujú, preto nezabudajme, že alkohol jednoducho za volant nepatrí.

Slovensko patrí medzi menšinu európskych krajín, ktorá absolútne netoleruje šoférovanie s alkoholom v krvi. Jazda s viac ako 1 promile v krvi je posudzovaná ako trestný čin s trestom odňatia slobody, súdy tu navyše rozhodujú v tzv. superrýchlom konaní. Pri menšej hodnote ide len o priestupok, určite vám však bude zadržané a pozastavené vodičské oprávnenie na dlhé mesiace. Alkohol je závažná priťažujúca okolnosť v prípade dopravnej nehody, preto nikdy po nehode nepite alkohol na upokojenie. Okrem pokút musí vinník pod vplyvom alkoholu uhradiť aj spôsobené škody v plnej výške, poisťovne si to na seba nezoberú, či náklady na potrebné vyšetrenia.

Policajt má právo vykonať kontrolu, či je vodič pod vplyvom alkoholu buď orientačným psychomotorickým vyšetrením alebo dychovou skúškou. Pri druhom spôsobe sa meria podiel alkoholu v litri vydýchnutého vzduchu. Policajt môže vodiča predviesť aj na kontrolný odber krvi, kde sa vyhodnocuje už spomenuté promile. Preto keď nafúkate 0,48 mg/l, tak máte v krvi približne 1 promile. Ak sa odmietnete podrobiť takejto skúške, berie sa to, že ste pod vplyvom a teda nasleduje trest.

Aké sú možnosti?

Buď auto alebo pohárik, nič medzi tým neexistuje. Tu nejde o vlastnú zodpovednosť, ale o ohrozenie všetkých okolo seba. Preto zostávajme zodpovední!!!!