Pozor na podvody na internetových bazároch

Jedným z najčastejších miest na slovenskom internete, kde podvodníci vyhľadávajú svoje obete, je napríklad internetový bazár.

Podvodníci  žiadajú údaje k platobnej karte aj od predávajúcich

Taktikou podvodníkov v slovenských bazároch je snaha prinútiť obete zaplatiť za tovar na falošnej stránke, ktorá vyzerá ako oficiálna platobná brána bazáru. Pokiaľ chce obeť platiť na dobierku, tak je okamžite odmietnutá. Podvodník jej následne cez WhatsApp alebo inú službu pošle spomínanú stránku, kde by mala vyplniť svoje údaje k platobnej karte.

Samozrejme, ak je človek menej pozorný, tak netuší, že ich tým poskytuje podvodníkovi. V poslednom čase sa objavujú aj absurdnejšie prípady. Tovar predáva samotná obeť, podvodník chce zaplatiť za tovar, ale paradoxne žiada vyplnenie údajov ku karte na takejto falošnej stránke od predávajúcej strany.

Keď má pomocou falošnej stránky údaje k platobnej karte, tak sa ešte snaží od obete získať aj overovaciu SMS. Polícia SR preto upozorňuje, že pri predaji tovaru nikdy predávajúci nevyplňuje údaje ku karte. Ak vám chce niekto peniaze poslať, tak si vypýta číslo účtu, na ktoré ich má poslať.

Ako sa chrániť pred podvodníkmi?

Neposkytujte nikomu svoje osobné údaje, ktoré nesúvisia s uzatváraným obchodom. Pri nákupe alebo predaji tovaru cez internetový bazár nikdy nezadávajte údaje k platobnej karte. Ak nie je možný realizovať obchod osobne prípadne na dobierku, tak peniaze posielajte na účet len osobám, ktorých identitu máte overenú. Neobchodujte s osobami, ktoré nie sú ochotné poskytnúť ani telefonický kontakt.

Čo robiť v prípade, že ste sa stali obeťou podvodu?

Okamžite ohláste podvod najbližšiemu policajnému zboru a poskytnete mu všetku komunikáciu s podvodníkom. Podvod zároveň okamžite ohláste aj vašej banke. Pokiaľ ide o prevod na základe neplatnej zmluvy, banka Vám v niektorých prípadoch môže vrátiť peniaze naspäť.

Bazoš podnikol základné kroky

Ak na inzertnom portáli Bazoš.sk pridáte nový inzerát, automaticky vám na email príde potvrdenie o jeho pridaní. Bazoš po novom do potvrdenia, hneď na začiatok emailu, pridáva dôležitú informáciu o tom, že neexistuje žiadna Bazoš platba či Bazoš kuriér a spomína aj to, že by ste nemali nikdy prezrádzať číslo vašej karty.

“Pozor, neexistuje nič ako Bazoš platba alebo Bazoš kuriér. Nikdy neprezrádzajte číslo Vašej karty s tým, že dostanete zaplatené na túto kartu !!!”