• Úvod
  • Novinky
  • Letný vzdelávací tábor " Záchranárik" pre deti do 12 rokov

Letný vzdelávací tábor " Záchranárik" pre deti do 12 rokov

Mestská polícia Čadca pripravila už 4.ročník letného vzdelávacieho tábora  „ Záchranárik“, ktorý sa teší obrovskému záujmu. Tento rok si deti mohli užiť pobyt v penzióne Gajúz v Oščadnici, kde hlavnou podstatou tohto tábora pre deti  je priblíženie práce všetkých záchranných zložiek.

Aj tento rok sa stretli prvý deň s horkými záchranármi, ktorí im vysvetlili čo všetko je ich náplňou práce, ako postupujú pri záchranných akciách, ale najmä ako predchádzať úrazom na horách, ako bezpečné chodiť po turistických chodníkoch, aká je výbava bezpečného turistu a pod. Deti si vyskúšali materiál a príslušenstvo, ktoré používajú pri záchrane životov v horách.

Ďalší deň sme navštívili Hasičskú zbrojnicu v Oščadnici, kde nám dobrovoľní hasiči predviedli viacero ukážok hasičskej techniky a ďalších vecných prostriedkov, ktoré boli spojené s prednáškami o ochrane pred požiarmi, ako nakladať s ohňom a pod. Počas návštevy hasičskej stanice si deti mohli detailne prezrieť zásahové vozidlá alebo sadnúť priamo za volant hasičského auta.

Tretí deň nás navštívila Mestská polícia Čadca. Deti sa zahrali na policajných detektívov, vyskúšali si služobné vysielačky, služobné autá, alkotester, neprestrelné vesty, opilecké okuliare, osvojili si dôležité informácie o bezpečnom správaní sa na cestách, ako sa zachovať v nebezpečných situáciách, ako ubližovanie druhých bolí, ale aj o závislosti na sladkostiach a taktiež o nástrahach mobilu a hlavne  ako prežiť bez mobilu.

Potom nás navštívili psovodi z Okresného riaditeľstva PZ SR v Čadci , ktorí deťom predviedli ukážky výcviku psov, ktorí pomáhajú polícii pri hľadaní stôp, drog, pri prenasledovaní páchateľa a pod. Najviac sa deťom  páčilo dolapenie páchateľa psom – figurant mal na sebe špeciálne oblečenie, ktoré ho chránilo pred ostrými psími zubami. Kynológovia taktiež vysvetlili deťom ako sa starať o psíka.

Na konci tábora nás navštívil aj primátor Mesta Čadca Ing. Milan Gura , ktorý ich potešil  sladkosťami a   deti sa s  ním podelili o zážitky, ktoré zažili zo záchrannými zložkami. Všetky naše aktivity pripravujeme v spolupráci s animátormi z klubu mládeže Mestskej polície Čadca, ktorí  vzdelávanie obohatia o  skvelý zážitkový program, tvorivé dielne, karneval,  rôzne súťaže, zábavné diskotéky  a pod. Počasie nám veľmi neprialo, ale počas pobytu sme stihli aj zmrzlinu a výstup na kalváriu v Oščadnici.