• Úvod
  • Novinky
  • Pozor na súťaže Facebooku , môžte prísť o peniaze.

Pozor na súťaže Facebooku , môžte prísť o peniaze.

Súťaženie o rôzne drobné ceny, služby, ale i hodnotné produkty je na Facebooku úplne bežné. Či už ide o malé komunitné stránky, alebo o veľké značky a firmy. Legitímne súťaže však dopĺňa množstvo pochybných či vyložene podvodných súťaží, ktorých cieľom je neraz okradnutie nádejného výhercu.

Tieto súťaže sa najčastejšie vyskytujú vo forme rôznych „lajkovačiek“ a „zdieľačiek“. Do širšieho povedomia sa dostali virálnou súťažou o Audi RS7 v lete 2018, odkedy sa im podrobnejšie venujeme aj na Živé.sk. Rovnaké podvody však majú oveľa dlhšiu históriu – napríklad v roku 2015 podvodníci sľubovali rozdávanie stoviek Volkswagenov.

Nie všetky súťaže sú ale takou do neba volajúcou hlúposťou, aby bolo ľahké sa dovtípiť,  že tu niečo nebude v poriadku. Naopak, neraz ide o menšie výhry v rádoch stoviek eur – len za jediný lajk. A na podobnú súťaž môžete naraziť aj pri legitímnej FB stránke.

Desaťtisíce lajkov a zdieľaní pod statusmi podvodníkov dokazujú, že množstvo Slovákov takéto falošné súťaže nedokáže alebo sa ani neunúva rozpoznať. Pozrime sa preto na zásady, ktorými by ste sa pri súťažení na Facebooku mali riadiť, aby vám nič nehrozilo.

Základné zásady v skratke:

  • súťažte len na overených FB stránkach,
  • skontrolujte, čo od vás usporiadateľ žiada,
  • porozmýšľajte nad reálnosťou hodnoty výhry,
  • pozrite si históriu FB stránky a jej obsah,
  • pozor na zmeny pravidiel a „bonusové“ výhry,
  • neposielajte žiadne SMS a neprezrádzajte údaje o platobnej karte.

Ako tieto súťaže vyzerajú a čo po mne chcú?

Podvodníci na zavádzanie či okrádanie využívajú zväčša čerstvo vytvorené facebookové profily. Majú profilovú a titulnú fotografiu, avšak bežný obsah im väčšinou chýba.

Najčastejšie sa tak stáva, že jediným príspevkom FB stránky je práve status so súťažou o hodnotnú cenu. Tou môžu byť smartfóny, práčky, nábytok či dokonca auto.

Všetko, čo za to podvodníci na oko chcú, je lajkovať, komentovať a zdieľať súťažný status. Prípadne tiež žiadajú, aby ste v komentári označili niekoho z priateľov, čím sa zväčší celkový dosah súťaže. Vyhodnotenie súťaže má tradične prebehnúť už do pár dní. Súťažný príspevok neskôr často zmažú, prípadne ešte predtým odložia (zmenia) dátum vyhodnotenia, aby získali viac času na svoje aktivity.

Ak v súťaži napokon niekto predsa len vyhrá, budú to usporiadatelia. O čo im ide? Podvod má dve hlavné schémy.

  • Prvá, tá „nevinnejšia“, je obyčajné klamanie ľudí za účelom vytvoriť v krátkom čase čo najväčšiu fanúšikovskú základňu pre novú FB stránku. Tú môže neskôr premenovať a použiť na vlastné účely, napríklad propagáciu svojich obchodných aktivít. Prípadne môže stránku aj za pár stoviek eur predať niekomu, kto sa nechce obťažovať budovaním vlastnej komunity fanúšikov od nuly.
  • Druhá schéma, žiaľ, tá častejšia, je cielená snaha o okradnutie ľudí. Aj tu existujú dve cesty, ktorými sa záškodníci vydávajú. Od ľudí napríklad žiadajú číselné údaje z platobnej karty. Vysvetľujú to snahou o overenie výhercu, čo je nezmysel.

Alternatívne sa podvodníci snažia obohatiť cez SMS dobíjanie konta v nejakej on-line službe. Špecificky vyhľadávajú ľudí s paušálmi. Kým totiž obeť na faktúre zistí, že ju niekto okradol, podvodníci už majú dávno prevedené peniaze z on-line konta na bankový účet.

O to ťažšie je však pre priemerného používateľa rozpoznať legitímnu súťaž od potenciálneho podvodu.

Ako si dať pozor?

  • Ak ste na sociálnej sieti narazili na súťaž, ktorá vás zaujala, a uvažujete o zapojení sa do nej, najprv zbystrite pozornosť. Skúste si aspoň v rýchlosti preveriť, či je súťaž naozaj skutočná.
  • Najistejšie je, keď budete súťažiť iba na FB stránkach, ktoré poznáte. Vyvarujte sa profilom, o ktorých počujete prvý raz a vôbec nič vám nehovoria.
  • Ak aj stránku nepoznáte, skontrolujte, či ide o „overený profil“ – teda či má pri názve modrý kruh s bielou fajkou. Na podobných legitímnych stránkach by so súťažením nemal byť problém.
  • Pokiaľ ale predsa len narazíte na neznámy profil s pútavou súťažou, aspoň sa bližšie pozrite, čo od vás usporiadateľ žiada a čo súťažný príspevok (ne)obsahuje. Ak si od vás pýta „trojkombináciu“ – lajkovanie, zdieľanie a komentovanie, buďte opatrní.
  • Hľadajte v príspevku odkaz na pravidlá súťaže. Pri menších lajkovačkách ich zvyčajne nenájdete, ale ak by náhodou áno, dá vám to pomerne veľkú istotu, že súťaž je skutočná. Podvodníci sa totiž s takýmito detailmi zvyčajne neobťažujú.
  • Zamyslite sa aj nad možnou výhrou. Aké pravdepodobné je, že „e-shop likviduje sklad a rozdáva desiatky telefónov zadarmo“? Alebo že malá stránka s pár stovkami či tisíckami fanúšikov súťaží o auto? Veď aj pri veľkých značkách je to zvyčajne tak, že auto dostanete len na víkend či na týždeň. Nikto vám ho za lajk nedá. Porozmýšľajte teda nad reálnosťou súťažnej ponuky a protihodnotou, ktorú usporiadateľ získa – nanajvýš pár tisíc palcov hore.
  • Stále si myslíte, že súťaž – povedzme o telefón či práčku – je legitímna? Na facebookovom profile nájdite sekciu Transparentnosť stránky a kliknite na Zobraziť všetko. Dozviete sa, kedy stránka vznikla. Podvodné profily majú zväčša len pár dní, nanajvýš týždňov. Ak takáto stránka prakticky bez žiadnej histórie súťaží o lákavé ceny, pravdepodobne ide o podvod.
  • Všímajte si aj zvyšok stránky. Podvodné profily sú zväčša takmer prázdne, svieti na nich iba súťažný príspevok alebo nanajvýš pár ďalších statusov. Nič viac.
  • Pozor na rôzne „bonusové súťaže“, ako ich podvodníci nazývajú. Práve cez tie zvyknú lanáriť obete. Ak s FB stránkou komunikujete cez súkromné správy, nepreposielajte usporiadateľovi žiadne SMS kódy, ani SMS správy neposielajte a už vôbec cez Messenger nezdieľajte údaje o svojej platobnej karte.
  • Pozor aj na nákupné poukážky
  • Samostatnou kategóriou podvodov sú rozdávačky nákupných poukážok do známych obchodných reťazcov. Internetoví záškodníci zväčša sľubujú poukážky vo výške 150 až 200 eur. Ide o dobre známy a často sa opakujúci podvod.
  • Šíri sa buď ako FB súťaž alebo ako nežiaduca reklama pri prehliadaní internetu mimo Facebooku. Obe formy sú rovnako nebezpečné.

Platí, že ak chcete súťažiť o čokoľvek od veľkých predajcov, robte tak cez ich oficiálny facebookový profil. Ten je označený bielou fajkou v modrom kruhu pri názve stránky.

Kto je najzraniteľnejší?

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, najpopulárnejšie „súťaže“ nie sú o autá, telefóny, počítače a ani o inú elektroniku.

Naopak, hitom falošných súťaží je biela technika a vybavenie domácnosti, napríklad nábytok či kuchynské linky. Bežne mávajú oveľa väčší úspech – viac komentárov aj zdieľaní, pričom sa do nich takmer výlučne (vzhľadom na typ výhry) zapájajú ženy.

Každopádne je pravdepodobné, že práve preto sa tento návod k veľkej časti svojej „cieľovej skupiny“ nedostane. Ak teda vo svojom okolí poznáte kohokoľvek, kto na sociálnej sieti podobné súťaže zdieľa, pošlite mu odkaz na tento článok. Možno jemu alebo jej ušetríte sklamanie z nečakanej „výhry“...