Projekt zameraný na kybernetickú bezpečnosť

Mestská polícia pripravila projekt zameraný na kybernetickú bezpečnosť najviac ohrozených skupín ako sú deti a starší ľuďia. Jeho cieľom je realizovať prieskum medzi deťmi do 15 rokov  a staršími ľuďmi od 50 rokov o  kybernetickej bezpečnosti, ktorý porovná, akých najčastejších nedostatkov sa dopúšťajú tieto dve cieľové skupiny a v čom sa  líšia. Cieľom je prispôsobiť a cielene zamerať preventívne aktivity pre tieto cieľové skupiny.

Niektoré aplikácie a služby starnú so svojimi užívateľmi. Dnes napríklad má každý piaty užívateľ Facebooku viac než 55 rokov. Mladší sa už  orientujú inam, preferujú skôr Instagram, prípadne YouTube. Spoločnosť Kaspersky vykonala v druhej polovici roku 2016 prieskum, v ktorom sa zamerali práve na starších ľudí vo veku 55 rokov s cieľom zistiť, v čom sa ich online správanie odlišuje od mladších a či sú kvôli týmto špecifikám vystavení iným hrozbám.

Ukázalo sa, že robia veľmi podobné veci, než mladší. Hlavne komunikujú – až 94 percent z nich využíva email. Štvrtina popri ňom využíva aj ďalšie komunikačné kanály, predovšetkým aplikácie ako Messenger alebo WhatsApp, prípadne uskutočňuje aj videohovory, hlavne cez Skype. S tým súvisí aj ďalšia vec – prítomnosť na rôznych sociálnych sieťach, je ich tam vyše 60 percent, dominantnou sociálnou sieťou u starších je Facebook.

Starší ľudia sa – možno trochu prekvapivo – nevyhýbajú ani online nakupovaniu a internetovému bankovníctvu. Obe služby využíva vyše 60 percent ľudí vo veku nad 55 rokov. Tretina z nich pritom internet aktívne využíva aj pri cestovaní, na rezervácie hotelov a leteniek.

Podľa prieskumu je každý druhý človek starší ako 55 rokov vo veciach internetovej bezpečnosti nedostatočne vzdelaný. Dve tretiny z nich vôbec netušili, že môžu byť sledovaní cez kameru ich vlastného notebooku, smartfónu alebo tabletu. 93 percent z nich vedelo, že v počítači so systémom Windows majú používať antivírus, no len polovica z nich vedela, že by ním mali chrániť aj smartfóny a tablety. A polovica bola presvedčená, že zaradenia od Apple nepotrebujú žiadnu ochranu.

Podobné je to aj s heslami. Tri štvrtiny starších ľudí využívajú heslo na ochranu primárneho zariadenia, ktorým pristupujú na internet, ďalšie zariadenia už takto nechránia. Len tretina z nich využíva najprísnejšie bezpečnostné nastavenia a menej ako 20 percent z nich vypína geolokáciu. A najdôležitejší rozdiel – väčšina zo starších ľudí počula o rizikách, súvisiacich s online nakupovaním, stratou súkromných informácií a internetovom vydieraní, avšak vyše 80 percent z nich je presvedčených, že in sa to stať nemôže.

Záver je absolútne jasný – to, že starší ľudia a členovia rodiny využívajú internet plnohodnotne, neznamená, že si rovnako ako mladší uvedomujú aj všetky súvisiace riziká. Preto sa s nimi treba o nich rozprávať, vysvetliť im, ktoré zariadenia treba ako chrániť a pomôcť im aj s ich primeraným bezpečnostným nastavením.

Zapojením sa do nášho prieskumu nám veľmi pomôžete skvalitniť zameranie naších  preventívných aktivít. Zaberie Vám to naozaj len pár minút. Ďakujeme.

 

LINK NA DOTAZNÍK:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdw4KnXWhzfl9tr6r_J99tcxksprgPsafKZU1YYkkP28X0O6A/viewform

 

Pre lektorov máme k dispozícií metodický materiál zameraný na digitálnu bezpečnosť seniorov:

http://www.cybernetsecurityforseniors.eu/resources.htm