• Úvod
  • Novinky
  • Dopravná súťaž pre žiakov 3. a 4. ročníkov v našom meste

Dopravná súťaž pre žiakov 3. a 4. ročníkov v našom meste

V jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a navečer sa skôr stmieva, polícia každoročne zaznamenáva citeľný nárast počtu dopravných nehôd s účasťou nemotorových účastníkov cestnej premávky, a to najmä v intravilánoch miest a obcí. Preto aj tento školský rok pripravilo  Mesto Čadca - Mestská polícia Čadca p pre žiakov 3. a 4. ročníkov základných škôl v našom meste dopravnú súťaž pod názvom „ S radosťou a bezpečne na bicykli“.  Žiaci súťažili v družstvách po 4 žiakov. Súťažilo celkom 14 družstiev z 5-tich  základných škôl.

Jednou z najčastejších príčin je náhly vstup chodca na vozovku (aj na priechod pre chodcov) tesne pred idúce vozidlo, kedy vodič nemá šancu bezpečne zastaviť vozidlo. Ďalej je to vchádzanie na vozovku spoza stojaceho vozidla, predovšetkým na zastávkach MHD a na neosvetlených miestach.

Cyklisti mnohokrát ignorujú zásadu vidieť a byť videný - jazdia na neosvetlenom bicykli, nepoužívajú vhodné doplnkové vybavenie (blikače, reflexné oblečenie), tiež jazdia po nesprávnej strane vozovky. Výnimočná nie je ani jazda v skupinách vedľa seba alebo nedanie včasného znamenia zmeny smeru jazdy. Najčastejšími príčinami dopravných nehôd cyklistov je porušenie základných povinností, nedanie prednosti v jazde a nesprávny spôsob jazdy.

Dopravnú súťaž otvoril zástupca primátora PaedDr. Jaroslav Velička a náčelník Mestskej polície Čadca mjr. Mgr. František Linet. Zdôraznili výrazné zhustenie cestnej premávky v poslednom období v našom meste, kde je veľmi dôležité vedieť sa zodpovedne správať ako cyklista, alebo chodec. Tento rok sa stalo celkovým víťazom súťaže družstvo zo základnej školy na ul. Rázusovej v Čadci v zložení žiakov Peťka Poláka, Riška Hermana, Jakubka Crhu a Agátky Pokornej.  Na druhom mieste sa umiestnila základná škola J.A.Komenského a na 3. mieste základná škola M.R.Štefánika.

Okrem cien pre 3 najlepšie družstvá boli odmenené aj každé najlepšie družstvo zo základnej školy. Súťaž bola zameraná na motivovanie  a zvyšovanie záujmu žiakov o dopravnú výchovu, overovanie vedomosti a schopnosti detí – cyklistov a chodcov v uplatňovaní pravidiel cestnej premávky a v technike jazdy, zvyšovať bezpečné správanie sa detí v cestnej premávke a najmä  na znižovanie dopravnej nehodovosti našich detí.

Víťazom srdečne blahoželáme.

Dopravnú súťaž podporila aj Rady vlády pre prevenciu kriminality 2017 a sponzori.