• Úvod
  • Novinky
  • Stále veľa vodičov v našom meste parkuje bez parkovacieho lístka

Stále veľa vodičov v našom meste parkuje bez parkovacieho lístka

Mestská polícia Čadca sa v roku 2015  intenzívnejšie zamerala na kontrolu platenia parkovacích lístkov na vyhradených parkovacích miestach zriadených mestom Čadca. Celkovo bolo zaznamenaných a riešených v priestupkovom konaní 501 priestupkov, kedy si vodiči nezakúpili parkovacie lístky. Z toho bolo uložených 382 blokových pokút a v ostatných prípadoch boli priestupky riešené napomenutím.

Pri realizácii tejto činnosti sa ešte vo väčšej miere prejavila dobrá spolupráca s  Mestským podnikom služieb Čadca, a to  pri úprave existujúceho dopravného značenia, ako aj pri budovaní nového značenia na takýchto parkovacích miestach. Dopravné značenie sa takýmto spôsobom stalo jednoznačným, bez možnosti špekulácií a výhovoriek zo strany vodičov pri riešení priestupkov.

Pri riešení oznamov o parkovaní na vyhradených miestach organizácii (ako súkromných, tak verejných) sa najväčším problémov javí tá skutočnosť, že vyhradené parkoviská týmito organizáciami sú v mnohých prípadoch zriadené bez splnenia povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zák. č. 135/61 Zb. o cestnom zákone v platnom znení a zo zák. č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v platnom znení. Z ustanovení týchto zákonov vyplýva, že zriadiť vyhradené  parkovisko možno len so súhlasom mesta Čadca a Okresného dopravného inšpektorátu v Čadci. Oproti predchádzajúcim rokom ale došlo k pozitívnej zmene v právnom povedomí občanov a spôsobu, akým sú vyhradené parkoviská vyznačené a sú zriadené v prevažnej miere v súlade s právnymi normami.

V tomto roku Mesto Čadca pripravuje analýzu aktuálneho stavu vyhradených parkovacích miest v meste s cieľom  hľadania pozitívnych riešení pre efektívnejší systém plateného parkovania v našom meste.