• Úvod
  • Novinky
  • "Rôznorodosť bez predsudkov a konfliktov" je nový preventívny projekt

"Rôznorodosť bez predsudkov a konfliktov" je nový preventívny projekt

Centrum prevencie mládeže o.z. v spolupráci s Mestom Čadca, Mestskou políciou Čadca rozbieha nový projekt "Rôznorodosť bez predsudkov a konfliktov" , ktorý  finančne podporila Nadácia pre deti Slovenska. Projekt je zameraný na intervenciu a osvetu v prevencii diskriminácie, predsudkov a konfliktov. Cieľom projektu je v spolupráci s výchovnými poradcami škôl v našom meste zamerať sa na deti, mládež s problémom vznikajúcich sociálnopatologických javov ústiacich do prejavov rôznych foriem intolerancie. Pre tieto deti chceme pripraviť vzdelávacie aktivity zamerané na poskytovanie informácií o následkoch ich správania, o trestno-právnej zodpovednosti ich správania, integrácia do adekvátnych rolí postihnutých, informácie o deklarácií práv dieťaťa, o ľudských právach a pod. s cieľom pozitívne ovplyvňovať ich postoje, a následné šírenie rovesníckej prevencie na školách.

Naše mesto je svojou anonymitou vhodným prostredím na delikventné a kriminálne správanie.Nie je ničím výnimočný víkend v nočných uliciach, kde neustále prebiehajú rôzne bitky agresívnych skupín proti etninicky iným skupinám. Preto chceme pracovať s deťmi, ktoré prechádzajú z detstva do dospelosti, aby sme zabránili v čo najväčšej miere rizikovému správaniu detí v staršom veku. Mesto má 5 základných škôl, ktoré registrujú nárast rôznych foriem intolerancie mládeže, ktoré zasahujú do všetkých oblastí života rodiny, školy, formálnych a neformálnych vzťahov v spoločnosti. Mladiství páchatelia nepochádzajú len zo sociálne znevýhodneného prostredia a z rodín žijúcich na hranici životného minima, kde sú nevyhovujúce bytové podmienky, nedostatočná výchova a zlá finančná situácia v rodine, ale zo všetkých sociálnych vrstiev.

Vplyv vrstovníckej partie je zhubný vtedy, keď do jej „noriem“ patrí prekračovanie spoločenských noriem. Napojovanie detí na nerizikové skupiny v mladšom školskom veku je prevenciou takého vývoja. Pokiaľ sa už mladý človek na rizikovo sa správajúcu partiu pevne napojí, je takmer nemožné ho od nej oddeliť. Dieťa práve vo veku od 10 do 15 rokov je vystavované intenzívnemu nekontrolovanému vplyvu vrstovníkov. Na podobnom projekte sme spolupracovali v 8.ročníku projektu Hodina deťom s Mestskou políciou Čadca a bol náročný, ale zároveň skvelý, pretože tie problémové deti sa stali našimi partnermi a doteraz nám pomahájú ako dobrovoľníci na naších aktivitách. Takže veríme , že nájsť si cestu k mládeži cez korektné a priateľské vzťahy je cesta.

"Pravidelné stretnutia s mládežou a práca s nimi je náša vízia", hovorí náčelník mestskej polície mjr.Mgr.František Linet. Deti a mládež si chceme podchytiť a priateľsky s nimi dlhodobo spolupracovať , zapojiť ich do aktivít, ktoré ich budú baviť, kde sa budú cítiť ako veľký dospelý . Spoločne budeme pripravovať rovesnícke projekty pre školy a školské zariadenia na rôzne témy bezpečného správania. Zapojíme ich do tvorby rôznych aktivít v našom centre, ako napr. príprava dňa detí pre Domom kultúry, príprava Týždňa boja proti drogám, zapojenie do stretnutí s vedením mesta, s rôznymi zástupcami samosprávy napr. pri vyjednávaní postavenia workautového ihriska, tvorby priestorov pre deti a mládež v našom meste a pod. , aktivít na dopravnom ihrisku, besied na školách, organizovanie akcií proti diskriminácií, alebo len tak si budeme na stretnutí premietať dokumenty, ktoré priblížia deťom aktuálne dianie vo svete, aby pochopili súvislosti a nežili v predsudkoch a konfliktoch...