• Úvod
  • Novinky
  • Reprezentovali sme Slovensko v projektoch prevencie kriminality

Reprezentovali sme Slovensko v projektoch prevencie kriminality

Dňa 15.12.2016 zástupcovia Mestskej polície Čadca srž.Mgr.Marcela Voreková a mjr.Mgr.František Linet reprezentovali Slovenskú republiku na medzinárodnej úrovni EUCPN - EUROPEAN CRIME PREVENTION NETWORK s projektami prevencie kriminality  pre zástupcov z 20. členských krajín EÚ. EUCPN tvorí výbor zástupcov členských štátov.

Európska sieť na predchádzanie trestnej činnosti (EU Crime Prevention Network - ďalej „EUCPN“ alebo „sieť“) bola založená v máji 2001 rozhodnutím Rady Európskej únie na podporu aktivít prevencie kriminality v členských štátoch EÚ a na zabezpečenie prostriedkov, prostredníctvom ktorých by sa mohli vymieňať skúsenosti z najlepších postupov v prevencii, hlavne „tradičnej“ kriminality. Táto zakladajúca legislatíva bola zrušená a nahradená novým rozhodnutím Rady č. 2009/902/SVV z 30. novembra 2009. Internetová stránka Európskej siete na predchádzanie trestnej činnosti predstavuje prácu EUCPN a poskytuje zdroj informácií o prevencii kriminality a o aktivitách, ktoré pomáhajú nielen členom siete, ale aj všetkým pracovníkom prevencie pri hľadaní najlepších riešení pre predchádzanie a znižovanie kriminality.

Prevencia a boj proti zločinu poskytuje podporu činnosti podľa hlavy VI (ZEÚ) týkajúce sa všetkých typov trestnej činnosti. Cieľovou skupinou sú verejné subjekty zaoberajúce sa vymáhanie práva, prevencia kriminality a ochrany obetí a svedkov, ako aj verejných a súkromných subjektov zaoberajúcich sa súvisiacich záležitostí.

Nesmierne si vážime najmä záujem Francúzka o naše projekty, ako aj Švédska, či Maďarska. Veľmi motivačné boli aj projekty Nemecka, ako i Českej republiky.Taktiež aj my sme prišli s plnou hlavou nových inšpirácií a možností. Nadviazali sme veľmi veľa kontaktov, boli sme zaradení do Európskej siete EF for Urban Security.Za podporu a ďalšiu motiváciu chceme poďakovať aj Ing. Jozefovi Halcinovi-riaditeľovi Rady vlády pre prevenciu kriminality na Slovensku.