Nové bezpečné priestory pre mládež

Klub mládeže mestskej polície má nové priestory na svoje aktivity. Projekt podporila Nadácia pre deti Slovenska a  je zameraný na vytvorenie zmysluplného a bezpečného miesta pre deti a mladých ľudí v našom meste.

Vychádza z potreby detí a mládeže, ktoré sa už od roku 2008 stretávajú v klube mestskej polície Čadca a  hlavným cieľom založenia tohto klubu je systematická práca s deťmi a mládežou, zapojením ich do preventívnych aktivít v našom meste a pod.  Stretnutia prebiehali  v zasadacej miestnosti mestskej polície, kde spoločne s preventistkou srž.Mgr.Marcelou Vorekovou  spoločne tvoria a pripravujú rovesnícke preventívne projekty, informačné a osvetové kampane zamerané na vytvárania bezpečného prostredia v našom meste.

Zasadacia miestnosť mestskej polície už dlho nevyhovovala požiadavkám mladích ľudí a nebola vhodná ani na neformálne aktivity s mládežou. V nových priestoroch si členovia už naplánovali aktivity na dva  mesiace dopredu. Cez víkend organizujú rôzne pohybové aktivity pod názvom " Tanec nás zbližuje",taktiež sme organizovali  besedu  "Poučme sa na chybách iných"zameranú na protidrogovú prevenciu, ďalej výtvarný workshop na ulici " Art meeting" s umelcom Aďom Majerom, žiaci zo Žarca organizovali jarné upratovanie na dopravnom ihrisku so súťažami a pod. V priebehu mesiaca máj a jún sa budeme oboznamovať s projektmi Erazmus + a pripravovať aktivity na leto zamerané na zmysluplné využívanie voľného času.

Naším ďalším zameraním je rozvíjať sociálne správanie detí, chceme ich zapájať do organizovaní rôznych mládežníckych iniciatív, učíme sa písať jednoduché projekty, rozvíjame si  sebaúctu ako jeden z najprirodzenejších spôsobov ochrany pred negatívnymi javmi v reálnom aj virtuálnom svete. Sebaúcta súvisí s morálnymi hodnotami danej kultúry, realistickým pohľadom na svoje schopnosti, sebadôverou. Znamená vážiť si sám seba a nerobiť veci, ktorými by sme klesli vo svojich očiach.To súvisí s ochotou preberať zodpovednosť za seba a  svoje konanie, schopnosťou a  ochotou vyjadriť svoje myšlienky a  argumentovať, kriticky posudzovať a  orientovať sa v  záplave informácií a  hľadať rôzne – aj nové spôsoby riešenia výziev, pred ktorými stojím.

Rozvíjať sociálne správanie, citové väzby a  vzťahy znamená učiť sa komunikovať, porozumieť druhým, zaujímať sa o  svoje okolie a  druhých ľudí, vedieť spolupracovať, zapájať sa do spoločných aktivít, byť ochotný poskytnúť a  prijať podporu a  pomoc. Ľudia s  rozvinutým sociálnym správaním vedia porozumieť spletitým sociálnym vzťahom a zastávať rôzne sociálne roly, majú radosť z  toho, že môžu byť spolu s  druhými, robiť ich (aj seba) spokojnými a  šťastnými. Protikladom je nezáujem, izolovanosť, osamelosť, uprednostňovanie virtuálnych vzťahov pred reálnymi, obavy a strach v kontakte s ľuďmi. Snažíme sa  pravidelne venovať  deťom a mladým ľuďom, zaujímajme sa o to, čo zažili, čo urobili, s kým sa stretali, čo prežívajú, čo si myslia a čo je pre nich dôležité. V priestoroch si môžu uvariť čaj, porozprávať sa, premietnúť si film, či len pustiť hudbu. Harmonogram aktivít nájdete na našej webovej stránke.