• Úvod
  • Novinky
  • Celoročnú dopravnú výchovu mestskí policajti ukončili dopravnou sú...

Celoročnú dopravnú výchovu mestskí policajti ukončili dopravnou súťažou

Mestská polícia Čadca  pripravila na  dopravnom  ihrisku sídliska  Žarec  dňa 23.06.2016   detskú dopravnú súťaž s názvom „S radosťou a bezpečne na bicykli“ . Hlavným dôvodom na organizovanie takýchto aktivít je fakt, že za  posledných pätnásť rokov sa do značnej miery obnovil vozidlový park, pribudli nové kilometre diaľnic a rýchlostných ciest, zvýšila sa hustota premávky a z učebných osnov takmer úplne vypadla dopravná výchova, dopravné ihriská chýbajú takmer na celom Slovensku.

Súťaž bola zameraná na motivovanie  a zvyšovanie záujmu žiakov o dopravnú výchovu, overovanie vedomosti a schopnosti detí – cyklistov a chodcov v uplatňovaní pravidiel cestnej premávky a v technike jazdy, zvyšovanie bezpečného správania sa detí v cestnej premávke, znižovanie dopravnej nehodovosti našich .

Pred súťažou prebiehala  príprava a  realizácia vzdelávacích aktivít pre deti a mládež zameraná na oblasť bezpečnosti na cestách. Vzdelávanie  prebiehalo formou tvorivých dielní, prednášok a praktických cvičení na dopravnom ihrisku. V školskom roku 2015/2016 sa na dopravnom ihrisku Žarec vystriedalo celkom 34 tried základných a materských škôl. Celkovo sme praktické cvičenia pripravili pre 686 žiakov.

Žiaci súťažili v družstvách po 4 žiakov. Do súťaže sa prihlásilo  16 družstiev z piatich základných škôl v našom meste. Súťaž otvoril zástupca primátora PaedDr.Jaroslav Velička a náčelník Mestskej polície Čadca mjr.Mgr.František Linet.

Víťazom sa stalo družstvo zo základnej školy z Horelice. Najlepšími cyklistami školy sa stali:

1. Natlia Dejová

2. Karolína Kyzeková

3. Matej Kyzek

4. Dávid Škerenčák

Na druhom mieste sa umiestnilo družstvo zo základnej školy z Rázusovej, kde medzi najlepších cyklistov patrí Matúš Baník, Dávid Novotný, Barbora Trúchla a Tamara Rusnáková.

Na treťom mieste sa umiestnilo družstvo zo základnej školy M.R.Štefánika. Medzi najlepších cyklistov patrí Michal Kučera, Monika Suchánková, Jakub Jarábek a  Karolína Pačutová

Význam dopravnej výchovy a prevencie je v príprave detí veľmi dôležitým prvkom. Ranný vek je obdobím, v ktorom si deti osvojujú väčšinu svojich návykov. Preto je nepretržitá dopravná výchova predpokladom pre bezpečnejšie a rozumnejšie sa správanie detí v cestnej premávke, či už v pozícii chodcov, cyklistov alebo potenciálnych vodičov.

Teoretická a praktická príprava žiakov v oblasti dopravnej výchovy je veľmi významná a získane poznatky sú dobrým základom pre bezpečný každodenný pohyb detí v okolí ciest. Najlepšími miestami, kde si deti môžu vyskúšať svoje vedomosti v teréne a naučiť sa orientovať na cestách sú detské dopravné ihriská (DDI). Praktický výcvik na DDI umožňuje deťom uplatniť poznatky a zručnosti, ktoré získali počas vyučovaní.