Týždeň boja proti drogám 2015

MESTO ČADCA - Mestská polícia Čadca s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám  pripravila niekoľko aktivít pre  žiakov 5. až 11. ročníkov základných a stredných škôl na území Mesta Čadca, ktorých cieľom je aktivizovať odmietavý postoj mladých ľudí k užívaniu drog.

Jednou z aktivít sú tzv. Živé knižnice určené najmä pre žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov stredných škôl, ktoré budú prebiehať v dome kultúry dňa 18-19.11.2015 od 9,00 hod. do 12,00 hod.  Inovatívny projekt Živých knižníc je priestor na vytvorenie konštruktívneho dialógu s ľuďmi,  s ktorými sa v bežnej realite nemáme príležitosť stretnúť a porozprávať. Knihy v Živej knižnici sú ľudské bytosti a spoločne so samotnými čitateľmi  (našimi žiakmi) vstupujú do kontaktu cez osobnú výpoveď.

Ide o vyliečenú skupinu mladých narkomanov z resocializačného zariadenia pre drogovo závislých  Provital o.z. z Košu pri Prievidzi. V Živej knižnici môžu nielen hovoriť o sebe, ale dokážu aj odpovedať na otázky čitateľov, aj vzdelávať. Najmä tých, čo majú pocit, že ich „zakotvené“ predstavy a riešenia problémov sú skutočne tie správne a žiadne iné riešenie neexistuje.

Ďalšou aktivitou v rámci tohto týždňa je už 4. ročník výtvarnej súťaže Plagát roka  pod názvom „ Nemusíš to zažiť“ , ktorá je určená pre žiakov druhého stupňa základných škôl v meste Čadca.