Čas Vianoc je aj čas pre zlodejov

Sme totiž často v zhone, nepozorní a v dave mnohých ďalších ľudí v nákupných centrách či na vianočných trhoch. Upozorňujeme, že pred Vianocami si tak treba dávať veľký pozor  na vreckových zlodejov ako i na rôznych iných vynaliezavých zlodejov.

Praktiky zlodejov sú rôzne.

Konajú rýchlo a nepozorovane. Svoje obete si vyberajú spravidla podľa veku, predpokladanej fyzickej zdatnosti, okolia (kamerové systémy) a možnosti rýchleho úniku. Skúsený vreckár vie kabelku, či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd. Vreckoví zlodeji sa zamiešajú medzi dav a pozorne sledujú situáciu, všímajú si, ako kto platí, koľko má peňazí v peňaženke, kam si peňaženku po zaplatení odloží, poprípade, či nie je v podnapitom stave.

Neotvárajte cudzím ľuďom.

Ak vás navštívia neznámi ľudia a začnú vám ponúkať nejaký tovar, za žiadnych okolností ich nevpúšťajte dnu! Neotvárajte dvere, kým nemáte istotu, že toho človeka poznáte. Aj keby vás oslovil menom, neznamená to, že vás pozná – možno si meno len prečítal na menovke. Stáva sa, že zlodej si niečo vymyslí, že prišiel skontrolovať napríklad televíznu prípojku či vyplatiť vám výhru, len aby ste mu otvorili. Ak na vás podomový obchodník veľmi nalieha, povedzte mu, aby prišiel spolu so susedom, ktorého poznáte.

Auto nie je výkladná skriňa.

V žiadnom prípade preto z auta nerobte výklad pre zlodeja, a to ani v prípade, keď auto opustíte len na pár minút.

Upozorňujeme, že pri nákupnom ošiali si treba v každom prípade strážiť kabelku či tašku.

Pozor si treba dať i na tlačenie sa v rade alebo v situáciách, keď do človeka niekto "náhodne" vrazí. Tašky a ruksaky s peniazmi alebo dokladmi by nemali ľudia nosiť na chrbte.

Peňaženku, mobil alebo doklady si tiež nenechávajte na ľahko dostupných miestach, napríklad v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky. Nemali by ostať ani v odevoch, ktoré si ľudia prevesia cez nákupný vozík .

Nenoste so sebou tiež veľkú finančnú hotovosť.

Využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku, prípadne si hotovosť vyberajte až priamo v nákupnom centre. Predídete tým krádežiam v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. Ak však predsa idete nakupovať s hotovosťou, treba si ju rozdeliť na viac častí a odložiť na viac bezpečných miest. Platobnú kartu odporúčame nosiť  oddelene od dokladov a peňazí a v žiadnom prípade si nezapisovať PIN v blízkosti karty. Ak sa človeku stane, že mu kartu niekto ukradne, treba hneď kontaktovať banku a požiadať ju, aby kartu zablokovala.

Zvýšte tiež ostražitosť, ak vás niekto zastaví s otázkou na čas či cestu, alebo vás požiada o rozmenenie peňazí. Môže ísť len o snahu o odlákanie pozornosti.

Každé zistenie, že ste sa stali obeťou trestného činu má svoje špecifiká, a to či ste to zistili bezprostredne po čine alebo až neskôr. Čiže páchateľ môže byť ešte niekde na blízku, alebo ak krádež zistíte s odstupom času a možno sa už nachádzate v inom prostredí.

V každom prípade je však potrebné udalosť ihneď ohlásiť polícií, ktorá po príchode na miesto vykoná všetky úkony smerujúce k zisteniu a zadržaniu páchateľa. V prípade, že sa nachádzate v priestoroch obchodného alebo nákupného centra ohláste zistenú skutočnosť pracovníkom bezpečnostnej služby, ktorí vykonajú prvotné úkony. Ak máte podozrenie a dokážete popísať osobu páchateľa, vykonajú pátranie po osobe v priestoroch obchodného centra vzájomnou komunikáciou, prípadne kamerovým systémom, čo zväčšuje možnosti dolapenia páchateľa a vrátenia odcudzených vecí.