• Úvod
  • Novinky
  • Bojujme spoločne proti nelegálnym skládkam odpadu

Bojujme spoločne proti nelegálnym skládkam odpadu

Problémom slovenskej krajiny a mesta Čadca nevynímajúc  sú nelegálne skládky odpadu.  Vytváranie nelegálnych skládok zakazujú viaceré zákony ( napr. zák. č. 223/2001 Z. z. o odpadoch, zák. č. 364/2004 Z. z. o vodách a pod.).  Takéto skládky nie sú len vecou environmentálnou, ale aj otázkou spoločenskou, či (ne)kultúrnou. Občania si musia uvedomiť, čo robia a čo svojim konaním spôsobujú. Nepovedať STOP ich vytváraniu znamená povedať ÁNO plytvaniu peniazmi daňových poplatníkov. Malá kopa robí väčšiu kopu. Aj keď možností, ako sa legálne zbaviť odpadu v našom meste, je dostatok, tak u niektorých z nás stále pretrváva lenivosť, pohodlnosť a ľahostajnosť k nášmu okoliu pri zbavovaní sa odpadov, ktoré vyprodukujeme.

Mestská polícia Čadca v súčasnej dobe eviduje niekoľko takýchto skládok na území nášho mesta. Aj keď z časového hľadiska nejde o skládky, ktoré sú vytvárané dlhodobo, ale pravidelne sa opakujúce. Ide o uskladňovanie odpadu na miesta, kde v minulosti boli umiestňované veľkoobjemové kontajnery a občania akosi zvykovo na toto miesta odkladajú odpad. Ďalším nedobrým zvykom je odkladanie objemných odpadov a elektroodpadov ku zberným nádobám na sídliskách.  Pritom mesto vykonáva takýto zber v pravidelných,  vopred oznámených intervaloch viackrát do roka.  Možno jarná únava je príčinou toho, že občania takýto odpad odkladajú na zberné miesta po termíne jeho zberu.  Všetky takto zistené  a zadokumentované skládky sú v štádiu riešenia, pričom za 3 takéto skládky boli už uložené blokové pokuty. Skládky evidujeme na sídlisku Kyčerka, Žarec a v prímestkých častiach Milošovej.

Ako ide mesto v tejto veci postupovať? Miesta nelegálnych skládok budú častejšie monitorované mestskou políciou. Na niektorých miestach plánujeme osadiť dočasné kamery. Páchateľov budeme pokutovať najvyššími možnými pokutam. Sankcie za vytváranie nelegálnych skládok, odkladanie odpadu mimo zberných miesta sú vysoké. Pre právnickú osobu a fyzickú osobu oprávnenú na podnikanie do výšky 6.638,-EUR za porušenie nariadenia mesta.  Pre fyzické osoby – občanov je pokuta do výšky 165,96,-EUR.

Touto cestou vyzývame občanov nášho mesta o vačšiu spoluprácu s Mestskou políciou Čadca, aby si všímali svoje okolie a v prípade podozrenia z vytvárania nelegálnej  skládky poskytli polícií  informácie o tých osobách, ktoré to majú na svedomí, pretože  bez svedkov nevieme usvedčiť takýchto páchateľov.