• Úvod
  • Novinky
  • Mladí narkomani rozprávali svoje skutočné životné príbehy

Mladí narkomani rozprávali svoje skutočné životné príbehy

MESTO ČADCA - Mestská polícia Čadca v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám  pripravila niekoľko aktivít pre  žiakov  2. stupňa základných škôl  a stredných škôl na území Mesta Čadca, ktorých cieľom je aktivizovať odmietavý postoj mladých ľudí k užívaniu drog.

Hlavnou aktivitou tohto týždňa boli tzv. Živé knižnice s vyliečenými mladými narkomanmi  pod názvom  „Nemusíš to zažiť“ . Inovatívny projekt Živých knižníc je priestor na vytvorenie konštruktívneho dialógu s ľuďmi,  s ktorými sa v bežnej realite nemáme príležitosť stretnúť a porozprávať. Knihy v živej knižnici sú ľudské bytosti a spoločne so samotnými čitateľmi  (našimi žiakmi) vstupujú do kontaktu cez osobnú výpoveď. Išlo o vyliečenú skupinu mladých narkomanov z resocializačného zariadenia pre drogovo závislých  Provital o.z. z Košu pri Prievidzi. V živej knižnici môžu nielen hovoriť o sebe, ale dokážu aj odpovedať na otázky čitateľov, a aj vzdelávať. Najmä tých, čo majú pocit, že ich „zakotvené“ predstavy a riešenia problémov sú skutočne tie správne a žiadne iné riešenie neexistuje. Besedy prebiehali v Dome kultúry v dňoch 26.-27.11.2014 pre všetkých žiakov 9. ročníkov základných škôl  a pre stredné školy v našom meste.

Mladých narkomanov sme zapojili aj do vzdelávania dobrovoľníkov Klubu mládeže Mestskej polície Čadca a prežili sme s nimi veľmi poučné, motivačné  ale i zábavné neformálne večery. Vzdelávanie dobrovoľníkov prebiehalo od 26.-28.11.2014 v penzióne Kriváň v Korni za účasti ďalších odborných lektorov.

Medzi ďalšie aktivity patril aj  5. ročník súťaže  „Plagát roka“ , kde žiaci  súťažili v tvorbe plagátov rôznymi kreatívnymi technikami s protidrogovou tematikou pod názvom „ Cesta k závislosti na drogách“.

Taktiež realizuje počas celého školského roka odborné interaktívne besedy  zamerané na trestno-právnu  zodpovednosť v súvislosti s drogovými závislosťami.

„Tento projekt finančne podporila Rada vlády pre prevenciu kriminality SR.“


mjr.Mgr.František Linet

náčelník MsP Čadca