• Úvod
  • Novinky
  • Mesiac úcty k starším bol zameraný aj na ich osobnú bezpečnosť

Mesiac úcty k starším bol zameraný aj na ich osobnú bezpečnosť

 

Mestská polícia Čadca v spolupráci s PZ SR Čadca a Kultúrnym a informačným centrom Mesta Čadca pripravila ďalšiu besedu zo seniormi  zameranú najmä na ich osobnú bezpečnosť. Denne sa dozvedáme v rozhlase a televízii o rastúcej agresivite, kriminálnych činoch páchaných na starších. Vzhľadom k tomu, že starší sa nevedia brániť, organizujeme takéto stretnutia, aby sme poskytovali starším občanom rôzne údaje za účelom prevencie a informovanosti a poskytovaním rôznych príkladov z reálneho života a ako sa proti týmto negatívnym javom brániť.

Besedu viedol náčelník Mestskej polície Čadca mjr.Mgr. František Linet. Prednášajúcimi ďalej boli srž.Mgr.Marcela Voreková z odd. prevencie Mestskej polície Čadca a  mjr.Mgr. Janka Zlochová z odd. prevencie OR PZ SR Čadca.

Seniorom boli prezentované aj videozáznamy z najčastejších praktík páchateľov, ktoré využívajú práve na tejto skupine obyvateľstva. Beseda bola obohatená  programom , v ktorom účinkovali i dievčatá z klubu mládeže pri Mestskej polícií v Čadci.

Cieľom týchto  stretnutí  je  zmeniť  pasívny postoj seniorov,  vytvárať priestor  k zvyšovaniu sebavedomia a bezpečného správania. Chceme podporiť aktívnych seniorov, ktorí sú ochotní sa zapojiť do dobrovoľníckej činnosti zameranej na návštevy najmä samostatne žijúcich seniorov, priateľov a známych so zámerom poskytnúť im informácie  na vzájomnú ochranu a bezpečnosť domova, ako sa nestať  obeťou kriminality, alebo obeťou rôznych negatívnych a spoločenských javov. Ďalším cieľom je zníženie úrovne ich strachu zo zločinu, prehĺbenie ich spolupráce s orgánmi štátnej správy, samosprávy a s políciou, zintenzívnenie vzájomných neformálnych vzťahov medzi susediacimi rodinami i jednotlivými občanmi, formovanie pocitu ich vzájomnej zodpovednosti a spolupatričnosti a pod.

Starší občan je neodmysliteľnou súčasťou spoločnosti, nositeľom skúseností, zručností, životnej múdrosti, tradícií a je   aj tvorcom národných, duchovných hodnôt.  Mali by sme si toto uvedomovať, že starší je určitým prínosom pre nás všetkých. Zaslúžia si náš obdiv, našu pozornosť, našu starostlivosť.

Projekt bol finančne podporený z Rady vlády pre preveciu kriminality v SR.