• Úvod
  • Novinky
  • Aktivity v rámci Európsky týždeň boja proti drogám

Aktivity v rámci Európsky týždeň boja proti drogám

Európsky týždeň boja proti drogám vznikol pôvodne ako Týždeň prevencie voči drogám a drogovým závislostiam z iniciatívy Európskej komisie v roku 1998.  Stalo sa tradíciou, že počas tretieho novembrového týždňa sa organizujú a zviditeľňujú aktivity a výzvy vo vzťahu k užívaniu drog. Vzhľadom k tomu, že problematika kontroly drog patrí medzi dôležitú agendu prevencie v našom meste, chceme  aj tento rok upriamiť pozornosť deti a mládeže, ako i dospelých  na tento problém.

MESTO ČADCA - Mestská polícia Čadca v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám  pripravila niekoľko aktivít pre  žiakov 5. až 11. ročníkov základných a stredných škôl na území Mesta Čadca, ktorých cieľom je aktivizovať odmietavý postoj mladých ľudí k užívaniu drog.

Aktivita č. 1

Plagát roka 2014/ 3. ročník  – súťaž

Cieľová skupina: žiaci 5-11 . ročníkov

Téma: „ Cesta k závislosti na drogách“

Technika: vytvorenie plagátu  s použitím rôznych kreatívnych výtvarných techník (max. formát A3)

Termín : do 30.11.2014 doručiť na Mestskú políciu Čadca ( na zadnej strane autor uvedie: meno a priezvisko, bydlisko, škola a trieda-, /1 výkres-max.1 autor/)

Hlavná cena je  7 palcový tablet s fotoaparátom + ďalších 10 skvelých vecných cien.

 

Aktivita č.2

Živé knižnice v Dome kultúry s mladými vyliečenými narkomanmi

Cieľová skupina: žiaci  9. ročníkov ZŠ + žiaci stredných škôl

Téma: „ Nemusíš to zažiť“

Technika: Inovatívny projekt Živých knižníc je priestor na vytvorenie konštruktívneho dialógu s ľuďmi,  s ktorými sa v bežnej realite nemáme príležitosť stretnúť a porozprávať. Knihy v Živej knižnici sú ľudské bytosti a spoločne so samotnými čitateľmi  (našimi žiakmi) vstupujú do kontaktu cez osobnú výpoveď. Ide o vyliečenú skupinu mladých narkomanov z resocializačného zariadenia pre drogovo závislých  Provital o.z. z Košu pri Prievidzi. V Živej knižnici môžu nielen hovoriť o sebe, ale dokážu aj odpovedať na otázky čitateľov, aj vzdelávať. Najmä tých, čo majú pocit, že ich „zakotvené“ predstavy a riešenia problémov sú skutočne tie správne a žiadne iné riešenie neexistuje.

Termín : 26-27.11.2014 v Dome kultúry Čadca ( skupiny po 50 žiakov v troch časoch – o 10,00,11,00  a 12,00 hod. )

 

Aktivita č.3

Odborné interaktívne besedy  zamerané na trestnú zodpovednosť v súvislosti s drogovými závislosťami

Cieľová skupina: žiaci 5.-11 ročník

Termín : počas celého školského roka 2014/2015.

„Tento projekt finančne podporila Rada vlády pre prevenciu kriminality SR.“